فهرست بندی محتوا
آبسه دندان یک عارضه دردناک است که نیازمند مراقبت و رسیدگی میباشد تا در همان مراحل اولیه، دندان درد شما درمان شده و از ورود عفونت به خون جلوگیری شود. دندان پزشکان توصیه میکنند جهت تشخیص به موقع پوسیدگی دندان، پیشگیری و درمان عفونت لثه هر شش ماه یکبار برای عکس و جرمگیری به مراکز دندان پزشکی مراجعه کنید. در این مقاله بررسی خواهیم کرد که انواع مختلف آبسه دندان چیست و در ادامه با علل، علائم، راههای پیشگیری و درمان آبسه دندان آشنا خواهیم شد.
«آبسه دندان» مجموعهای از چرک و باکتری است که در داخل دندان یا لثه تشکیل میشود.
بدون درمان مناسب، عفونتهای دندان میتوانند در مناطق دیگر بدن گسترش یابند و این میتواند منجر به عوارض جدی و تهدید کنندهی زندگی شود. برای کاهش خطر عوارض، فرد باید در اسرع وقت به دنبال درمان آبسه دندان باشد.
در این مقاله، شرح میدهیم که وقتی آبسه دندان گسترش مییابد چه اتفاقی میافتد. همچنین در مورد نحوهی درمان و جلوگیری از عفونتهای دندان اطلاعاتی را ارائه می دهیم.
آبسه دندان چیست؟
دندان آبسه شده یک مجموعه از چرک است که در نتیجهی عفونت باکتریایی میتواند در قسمتهای مختلف دندان ایجاد شود و بعضی اوقات آبسهی دندان نامیده میشود. دندان آبسه شده باعث درد متوسط تا شدید میشود که بعضی اوقات میتواند تا گوش یا گردن شما نیز گسترش پیدا کند.
بدون درمان، دندان آبسه شده و درمان عفونت لثهای که ایجاد شده، ممکن است به یک وضعیت جدی و تهدیدکنندهی زندگی تبدیل شود. در ادامه در مورد انواع مختلف و چگونگی تشخیص آنها اطلاعات بیشتری را ارائه میدهیم.
انواع آبسه دندان
انواع مختلف آبسههای دندان بستگی به مکان آن دارند.
سه نوع متداول عبارتند از
آبسه پری آپیکال: این آبسه در نوک ریشهی دندان رخ میدهد.
آبسه پریو دنتال: این آبسه روی لثه در کنار ریشهی دندان رخ میدهد. همچنین ممکن است به بافت و استخوان اطراف آن گسترش یابد.
آبسه لثه: این آبسه روی لثه رخ میدهد.
علائم آبسه دندان
گسترش عفونت دندان در سایر نقاط بدن به ندرت رخ میدهد. اما اگر این اتفاق بیفتد، عواقب آن میتواند شدید باشد.
علائم زیر میتوانند نشان دهندهی عفونت دندان در قسمت دیگری از بدن باشند. شخصی که به عفونت دندان مبتلا شده و هریک از این علائم را دارد باید فورأ به پزشک مراجعه کند:
· درد زبان و دهان
· ورم صورت، گردن و گونهها
· احساس خارش یا سوزش روی پوست
· حالت تهوع
· استفراغ
· تب
· سردرد شدید
· دو بینی یا از دست دادن بینایی
· افتادگی پلکها
· مشکل تنفسی
· گیجی
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
فرد باید با بروز اولین علامت عفونت دندان، به کلینیک دندانپزشک مراجعه کند. درمان زودرس به جلوگیری از شیوع عفونت در سایر بافتها کمک میکند.
عفونت دندانِ گسترش یافته یک اورژانس پزشکی است. چنین عفونتهایی میتوانند به سرعت گسترده و شدید شوند. عفونتهای سیستمیک میتوانند زندگی را تهدید کنند.
فرد باید برای در اسرع وقت با یک دندانپزشک تماس بگیرد تا به او مراجعه کند. اگر دندانپزشکی در دسترس نباشد، فرد باید به اورژانس نزدیکترین بیمارستان خود مراجعه کند.
یک دندانپزشک یا پزشک برای هدف قرار دادن عفونت و جلوگیری از شیوع بیشتر عفونت، روشهای درمانی را ارائه میدهد.
علت آبسه دندان
ورود باکتریها به دندان یا لثهی شما منجر به آبسهی دندان میشود. با این حال، نحوهی این اتفاق بستگی به نوع آبسه دارد:
· آبسهی پری آپیکال: باکتریها معمولاً از طریق یک حفره درون دندانهای شما وارد میشوند. پالپ به قسمت نرم و داخلی دندان شما اشاره دارد و از اعصاب، بافت همبند و رگهای خونی تشکیل شده است.
· آبسهی پریو دنتال: بیماری لثه معمولاً باعث این نوع آبسه میشود، اما همچنین میتواند نتیجه ی آسیب دیدگی باشد.
· آبسهی لثه: یک جسم خارجی مثل پوستهی ذرت بو داده یا برس مسواک در لثهی شما گیر کند.
درمان آبسه دندان
نوع درمانی که فرد برای عفونت دندان دریافت میکند به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله:
· محل اولیهی آبسه
· میزان شیوع عفونت
· میزان واکنش سیستم ایمنی بدن به عفونت
درمانهای احتمالی برای عفونت دندان شامل موارد زیر هستند.
درمان کانال ریشه
درمان ریشه کانال (RCT) ممکن است برای درمان آبسه در اعماق دندان لازم باشد. این روش شامل سوراخ کردن دندان برای از بین بردن چرک انباشته شده و باکتری های موجود در ریشه است.
سپس دندانپزشک این مکان را با مادهای مانند لاستیک بنام گوتا پرکا پر میکند. پس از بهبودی دندان، آن را با تاج یا پر کردن (فیلینگ) دائمی ترمیم میکنند تا از عفونتهای بعدی جلوگیری کند.
آپیکواکتومی
بعضی اوقات،RCT برای خلاص شدن از عفونت دندان کافی نیست. در چنین مواردی، دندانپزشک ممکن است روشی بنام آپیکواکتومی یا برداشتن انتهای ریشه را توصیه کند. این روش شامل باز کردن لثهها برای از بین بردن انتهای ریشهی دندان به همراه هر نوع بافت آلودهای است.
آنتیبیوتیکها
همچنین ممکن است یک دندانپزشک برای کاهش عفونت و جلوگیری از شیوع آن آنتیبیوتیک تجویز کند.
اگر عفونت قبلاً شیوع پیدا کرده باشد، ممکن است فرد نیاز به ادامهی دوره درمان آنتی بیوتیکی خود داشته باشد. از طرف دیگر، ممکن است نیاز به تغییر نوع دیگری از آنتیبیوتیکها باشد.
اگر عفونت شدید باشد، ممکن است فرد نیاز داشته باشد که در بیمارستان بماند و از طریق قطرهی داخل وریدی آنتیبیوتیک دریافت کند.
زه کشی
در موارد خاص، ممکن است لازم باشد چرک مستقیماً از محل عفونت تخلیه شود.
برای مثال، زهکشی ممکن است لازم باشد تا چرک از آبسه پارافارنژال در قسمت پشت دهان خارج شود.
درمان سپسیس
سپسیس یک وضعیت پزشکی جدی است و زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به شدت به یک عفونت در خون واکنش نشان میدهد. سپسیس بدون درمان میتواند منجر به شوک سپتیک شود. با شوک سپتیک، فشار خون فرد به طرز خطرناکی پایین میآید که میتواند منجر به نارسایی اندام و حتی مرگ شود.
افرادی که به بیماری سپسیس مبتلا هستند، نیاز به معالجه از بخش مراقبتهای ویژه دارند. چنین درمانی معمولاً شامل آنتی بیوتیکها و مایعات داخل وریدی است.
سایر اقدامات درمانی نیز ممکن است برای حمایت از اعضای بدن و محدود کردن آسیبهای ناشی از عفونت لازم باشند. چنین درمانی ممکن است شامل دیالیز یا جراحی باشد.
آیا عوارضی وجود دارد؟
مهم است که هر دندان آبسه شده توسط دندانپزشک درمان شود. حتی اگر از قبل پارگی رخ داده باشد، این منطقه باید توسط پزشک معاینه و تمیز شود تا اطمینان حاصل شود که عفونت شیوع نمییابد.
بدون درمان، عفونت میتواند به فک و سایر قسمتهای سر و گردن، از جمله مغز شما گسترش یابد. در موارد نادر، حتی میتواند به سپسیس منجر شود. این یک عارضهی خطرناک برای زندگی شما است.
اگر دندان آبسه شده همراه با علائم زیر دارید به بخش اورژانس مراجعه کنید:
· تب شدید
· ورم صورت
· مشکل در بلع
· ضربان قلب سریع
· گیجی
اینها همگی علائم یک عفونت جدی هستند که نیاز به درمان فوری دارند.
پیشگیری از آبسه دندان
نکات زیر باید به کاهش احتمال ایجاد عفونت دندان کمک کنند:
· روزانه دو بار مسواک بزنید و از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنید.
· از شستشوی دهان یا نوشیدن هر چیزی بلافاصله پس از مسواک زدن خودداری کنید.
· حداقل یک بار در روز از مسواکهای بین دندانی یا نخ دندان استفاده کنید.
· مصرف غذاها و نوشیدنی قنددار را محدود کنید.
· به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید.
اگر عفونت دندان رخ دهد، فوراً باید به دندانپزشک یا پزشک خود مراجعه کنید.
داروهای خانگی زیر را میتوان همراه با درمانهای تجویز شده استفاده کرد.
>خلاصه
بیشتر عفونتهای دندان به راحتی قابل درمان هستند. اما اگر فرد درمان را به تأخیر بیندازد، عفونت دندان میتواند در سایر نقاط بدن گسترش یابد. پس از شیوع عفونت، ممکن است به سرعت منجر به عوارض شدید و تهدید کنندهی زندگی شود.
شخصی که گمان میکند عفونت دندانش شیوع یافته است باید به دنبال فوریتهای پزشکی باشد.
موثرترین روش برای جلوگیری از عفونت دندان، حفظ بهداشت دهان و دندان است. افراد میتوانند این کار را با محدود کردن مصرف قند، مسواک زدن دو بار در روز و مراجعهی مرتب به دندانپزشک انجام دهند.
حامد
سلام
من دندانم کمی عفونت و درد داشت در چنین شرایطی دندانم را عصب کشی و پر کردم و دندان پزشک گفت احتمال ۲۰ درصد آبسه کند . آیا بهتر نبود بعد از برطرف شدن عفونت کار ترمیم دندان رو انجام میدادم و اینکه این موضوع جای نگرانی دارد یا نه؟
کلینیک دندانپزشکی آرکا
با سلام
برای راهنمایی بهتر و ارائه بهترین طرح درمان عکس رادیو گرافی خود را به واتس اپ کلینیک آرکا به شماره ۰۹۱۲۵۱۴۲۲۰۲ ارسال کنید.
ehsan
سلام بنده حدود ۷ ماه میشه دندان ۷راست پایین ابسه کرده و چرک از لثه خارج میشه دکتر بنده گفته احتمال خوب شدنش ۳۰ درصد بیشتر نیست اگر خوب نشه باید بکشم ولی چون میخوام ارتودنسی کنم نمیتونم بکشم درد و عوارض دیگه ای هم اصلا ندارم ولی میخوام بدونم نظر شما چی هستش چیکار کنم بهتره ممنون از شما .
R&D Arka Dental Clinic
سلام
وقت بخیر
باید عکس رادیوگرافی از دندانتون بگیرید و از طریق واتساپ به شماره کلینیک ۰۹۱۲۵۱۴۲۲۰۲ ارسال کنید تا بررسی بشه.
ehsan
سلام بنده دندان ۷ راست پایین عفونت کرده و چرک خودش خارج میشه از لثه دکتر خودم گفته احتمال خوب شدن دندان ۳۰ درصد بیشتر نیستش اگر خوب نشه مجبورم بکشم ولی چون میخوام ارتودنسی رو شروع کنم فعلا به دندان دست نزدم فقط چرک میکنه حدود ۷ ماه میشه ولی درد یا عوارض دیگه ای ندارم میخواستم بدونم بهترین کار برای انجام چی هستش مرسی از شما.
R&D Arka Dental Clinic
سلام
وقت بخیر
باید عکس رادیوگرافی از دندانتون بگیرید و از طریق واتساپ به شماره کلینیک ۰۹۱۲۵۱۴۲۲۰۲ ارسال کنید تا بررسی بشه.
الهام
سلام دکتر خوبید. من دندون نیش بالام از پشت ابسه کرده ولی هفچکدوم از علائم تب و.. ندارم فقط درد میکنه. میشه بگید باید به پزشک مراجعه کنم یا کپسول تجویز میکنید برام؟
R&D Arka Dental Clinic
سلام
حتما باید به دندانپزشکی مراجعه کنید و یک عکس رادیوگرافی OPG بگیرید تا علت مشخص بشه.
اصغر
باسلام من چند روزی هستش سقف دهنم یعنی سمت راستم عفنت کرده هرچقدر داور میخوره درست نمیشه از درمانهای خونگی مثل دمنشو پونه خوردم مسکن اموکسیلن هم هر۸ساعت میخورم تو این یک هفته دارم دیونه میشم ببخشید چه داوری بخورم تازود خوب بش یا چه امپوری بزنم زود ردیف بش بعدش می تونم با این عفونت برم دندونم روبکشم ممنون میشم راهنمایی کنید زود
R&D Arka Dental Clinic
سلام
شما این همه دارو را خودتان سرخود مصرف کردید یا پزشک به شما داده ؟؟؟!!!
لطفا سر خود دارو را نخورید و برای معاینه و مشاوره حتما به دندانپزشکی مراجعه کنید . دندانپزشک بهترین طرح درمان را به شما ارائه خواهد داد.
مریم
عرض سلام و خسته نباشید
یه چند هفته ای میشه دندونای سمت چپ فک بالا درد داشتن به طوری که چند روز اول اصلا نمیتونستم با سمت چپ چیزی بخورم و اگه به هم میخوردن درد وحشتناکی داشت،اولش فکر میکردم دندون عقل نهفته ام داره در میاد و اونه که درد داره بعد که یکم دردش افتاد دیدم دقیقا ریشه ی دوتا از دندوناییه که قبلا عصب کشی شده الان دردش خیلی نیست ولی قسمت ریشه ی همون دوتا دندون و اتصالشون به لپ ورم داره و سفت شده و اذیت میکنه ،علتش چیه
R&D Arka Dental Clinic
سلام
باید حضوری معاینه بشید و عکس دندانتون را ببینم ولی احتمالا عصب کشی کامل انجام نشده باشه
Hana
سلام من دندونم عفونت کرده صورتم و گردنم ورم کرده یک هفته هر چی قرص و مسکن میخورم اثر نداره.میشه توی درد عصب کشی انجام بدم؟
R&D Arka Dental Clinic
سلام
بله امکانش هست و بالافاصله دردتون از بین میره
راحله
سلام من یه ماه پیش دندون جلوم عفونت کرد.خودش ترکید ومن تخلیه کردم با دهانشویه شستشو دادم قرص آموکسی سیلین ومترونیدازول استفاده کردم یه هفته خوب شد .ولی دوباره از همونجا داره عفونت میکنه بعداز یه ماه.ریشه دندونم تو عکس انگار یکم تحلیل رفته.به نظرتون عصب کشی کنم خوب میشه؟
R&D Arka Dental Clinic
سلام
باید عکس دندانتون را ببینم
ارمین
سلام من دندونم عفونت کردن کرده بود الان عفونتش تبدیل ب استخون شده و سخت شده اینو چیکارش کنیم
R&D Arka Dental Clinic
سلام
باید یک عکس رادیوگرافی از فک و دندانتون بگیرید ببینیم
yasin
سلام خسته نباشبد من یه ماهیه دوتا از دندونام درد میکنه دندون طرف چپم کلا خالی شده و به شدت یه مدت درد میکرد دندون طرف راستمم به نظر سالمه ولی چند هفته پیش به شدت درد گرفت دقیقا شب هم شروع شد به طوری که فکم سرم و چشمم باهاش درد گرفت امشب هم دندون طرف چپم اینطور شد و باعث درد شدید سر وچشمم شد حتی سر گیجه هم گرفتم از شدت درد دور اتاق میچرخیدم ولی فایده نداشت کاش روز اینطور میشدم سریعا به پزشک مراجعه میکردم دقیقا ساعت ۱۲ به بعد اینطور میشه بنظر شما میتونه ابسه باشه بعضی مواقع اینطور شدید درد میگیره لثه هامم تا حدودی از ۱۲ سالگی ورم داشته ولی خیلی جدیدی نگرفتمش حالا ۲۰ سال سن دارم و پسرم لطفا راهنمایی کنید ممنونتونم میشم واقعا
R&D Arka Dental Clinic
سلام
باید معاینه بشید
سهیلا
با سلام خدمت شما.بنده حدود یک هفته است که سردرد دارم وفک راستم درد میکنه فکرمیکنم آبسه کردن باشه دهانم باید چه کنم که بهتر بشم آیا احتیاج دارم به دندون پزشکی مراجعه کنم خانوم هستم و۲۶سالمه فک پایینی هست وپشت دندون هام هست امشب دست زدم دیدم که آفت نیست ویک ضایعه ای که به سفیدی میزنه رو توعکس دیدم من یکم ترسیدم لطف میکنید من رو راهنمایی کنید من دندون عقل درآوردم یا دهانم آبسه کرده دندون خراب هم دارم ممنونم
R&D Arka Dental Clinic
سلام
حتما همراه عکستون سریع تر به دندانپزشکی مراجعه کنید