یکی از سوالاتی که معمولا برای افرادی که میخواهند ایمپلنت انجام دهند پیش میاید این است که آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟ این درد چقدر است؟ برای رفع درد چه کاری میتوانم انجام دهم؟ و…
نگرانی بابت درد دهان و دندان مشکلی است که اکثر افراد درگیر آن هستند و از درد در این نواحی، دل خوشی ندارند. در این صفحه، قصد داریم به سوال مشترک بسیاری از افراد “ایمپلنت دندان درد دارد؟” پاسخ دهیم و کمی درباره پروسه ایمپلنت صحبت کنیم تا شناخت کافی از انجام این عمل و مراقبتهای بعد از آن داشته باشید. با ما همراه باشید…
دلایل نگرانی در جراحی ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان عملی است که معمولا با بیهوشی عمومی یا بیحسی انجام میشود. از آنجایی که بافت دهان دارای اعصاب زیادی است و آسیبپذیری بالایی نیز دارد، درد در این ناحیه معمولا خوشایند نیست.
انجام ایمپلنت به تنهایی دردناک نیست؛ چرا که در حین عمل، به دلیل بیحسی یا بیهوشی، بیمار حسی در دندان و دهان خود ندارد. در حین عمل با بیحسی، بیمار تنها میتواند صداها و اعمالی که دندانپزشک بر روی دهان او انجام میدهد را مشاهده کند و هیچ احساس یا دردی از جانب اینکار متوجه او نمیشود. در صورتی بیمار دچار تشویش و اضطراب شدید باشد، دندانپزشک یک آرامبخش ضعیف برای او تزریق میکند.
زمانی که پس از عمل ایمپلنت، بیحسی از بین برود، بیمار درد ایمپلنت دندان را به مرور زمان در قسمتی از دهان که دندان ایمپلنت شده و اطراف آن مانند چانه، گونه یا زیر چشم، تجربه میکند. این درد تقریبا به اندازه درد عصبکشی یا درد کشیدن دندان است و میتوان با مصرف داروهای مسکن، آن را کنترل کرد.
آیا در طی انجام جراحی ایمپلنت دندان درد هم حس میشود؟
خیر. چنانچه بدن بیمار داروی بیهوشی یا بیحسی را با موفقیت قبول کند و بیمار، بیماری زمینهای خاصی نداشته باشد، داروی بیحسی میتواند تمام نواحی فک و لثهها را در طول عمل ایمپلنت یا ایمپلنت دیجیتال، به طور کامل بیحس کند.
گاهی اوقات، بیماران دردی ندارند و به خاطر ترس زیاد، با شنیدن صدای دریل یا ابزار جراحی وحشت میکنند. در صورتی که بیمار در حین عمل احساس کرد هنوز هم درد را تجربه میکند، باید این مورد را به دندانپزشک خود اطلاع دهد تا دندانپزشک، داروی بیحسی بیشتری را به موضع تزریق نماید. همچنین، تزریق آرامبخش به بیماران مضطرب، کمک میکند تا داروی بیحسی تاثیر روحی بیشتری داشته باشد.
بعد از جراحی ایمپلنت هم درد دارد؟
هر چه جراحی پیچیدهتر باشد، امکان اینکه بیمار درد بیشتری را تجربه کند بیشتر است. معمولا بیمارانی که قبل از ایمپلنت، عمل پیوند استخوان را انجام دادهاند، پس از جراحی ایمپلنت، حساسیت و درد بیشتری را تجربه میکنند.
در حالت عادی، تمام کبودی و تورم پس از عمل ایمپلنت، باید ظرف مدت ۳ الی ۵ روز بعد از عمل جراحی از بین برود. همچنین، درد پس از عمل نیز معمولا بین ۷ الی ۱۰ روز پس از عمل ناپدید میشود.
توجه داشته باشید که اگر پس از عمل، متوجه عفونت یا تورم غیر عادی در ناحیه اطراف جراحی شدهاید، باید برای معاینه و اطلاع این موضوع، به دندانپزشک خود مراجعه کنید. اگر علائم پس از عمل، بعد از گذشت ۲ الی ۳ هفته بهبود پیدا نکردند نیز باید برای اطلاع دندانپزشک مراجعه کنید؛ زیرا بهبود نیافتن علائم پس از این مدت نشان میدهد که مشکلی در میان است و برای رفع آن باید هر چه سریعتر اقدام کنید.
آیا درد جراحی ایمپلنت خیلی شدید است؟
گاهی اوقات لازم است برای اصلاح طرح لبخند و بهبود شکل ظاهر دندانها، عمل ایمپلنت دندان را انجام داد. خیلی از افراد تصور میکنند که انجام این عمل بسیار دردناک است و از فکر آن، تصمیم میگیرند که اینکار را انجام ندهند.
بسیاری از افرادی که عمل ایمپلنت دندان را انجام دادهاند، بیان کردهاند که درد کشیدن دندان، به مراتب بیشتر از درد ایمپلنت است.
در واقع، میزان درد ایمپلنت دندان که هر فرد تجربه میکند، به آستانه تحمل او و سختی عمل دارد. با این حال، درد این عمل آنطور که در باور عموم تصور میشود نیست. چنانچه پس از عمل، مراقبتهای لازم را انجام داده و داروهای مسکن را در زمان مقرر مصرف نمایید، درد بسیار کمی را تجربه خواهید کرد.
مسکنهایی که بعد از عمل ایمپلنت تجویز میشوند، عموما از نوع مسکنهای قوی هستند و باعث میشوند فرد درد کمتری را تجربه نماید.
درد ناشی از عمل کاشت ایمپلنت تا چه مدت پس از عمل ادامه خواهد داشت؟
میزان پایداری درد به عوامل مختلفی بستگی دارد و از هر فرد به فرد دیگر و از هر دندان به دندان دیگر متفاوت است. به طور کلی، درد ناشی از ایمپلنت معمولی یا ایمپلنت فوری، باید حداکثر پس از ۱۰ روز بعد از عمل و مصرف داروهای تجویز شده، از بین برود.
تورم و کبودی نیز حداکثر تا ۵ روز باقی میماند.
احساس درد و تورم بیشتر از این زمان، نشان دهنده موارد مشکوکی است که میبایست به اطلاع دندانپزشک برسد.
سطح تقریبی درد پس از کاشت ایمپلنت در دورههای زمانی مختلف
درد عمل ایمپلنت یک هفته بعد از عمل جراحی:
احساس درد در این بازه زمانی کاملا طبیعی است و برای رفع آن، میتوان داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک را مصرف نمود.
درد عمل ایمپلنت دو هفته بعد از عمل جراحی:
بعد از گذشت دو هفته از زمان عمل، درد در نواحی جراحی باید بهبود یافته باشد. چنانچه همچنان در این نواحی احساس درد شدید و ناراحتی دارید، به طوری که بدون مصرف دارو نمیتوانید درد را مهار کنید، باید هر چه سریعتر به دندانپزشک خود مراجعه کنید؛ چرا که احتمال عفونت در محل زخم وجود دارد.
درد عمل ایمپلنت ۳ الی ۴ ماه بعد از عمل جراحی:
درد ایمپلنت دندان بعد از این مدت کاملا غیر طبیعی محسوب شده و میتواند به خاطر یکی از دلایل زیر باشد:
- نقص سیستم ایمنی؛
- خونرسانی ضعیف به محل زخم؛
- ضعیف بودن حال عمومی بیمار؛
- وجود تداخلات دارویی؛
- عفونت در ناحیه زخم؛
- وارد شدن فشار به ایمپلنت؛
- پس زدن ایمپلنت توسط لثه؛
- بروز واکنشهای آلرژیک نسبت به ایمپلنت؛
- آسیب به عصب یا بافت لثه/دهان.
در صورت مشاهده هر یک از موارد بالا، باید هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه نموده و به دنبال رفع مشکلات باشید.
همچنین بخوانید : همه چیز درباره ایمپلنت دندان |
احساس درد یک سال پس از جراحی ایمپلنت
چنانچه یک الی چند سال پس از انجام عمل ایمپلنت، همچنان درد را در آن نواحی احساس میکنید، ممکن است این درد به دلایل زیر باشد:
- سیگار کشیدن؛
- دندان قروچه در شب؛
- رعایت نکردن بهداشت عمومی دندان؛
- تحلیل لثه در ناحیه ایمپلنت؛
- امواج و رادیوگرافی در ناحیه سر و گردن؛
- ناکافی بودن یا تحلیل استخوان فک؛
- بروز عفونت.
در صورت مشاهده هرگونه درد یا ناراحتی در این قسمت، باید برای مشخص کردن علت و رفع آن، به متخصص ایمپلنتولوژیست مراجعه نمایید.
چه عواملی موجب میشود درد بیشتری پس از کاشت ایمپلنت تجربه کنید؟
برخی از دلایلی که موجب درد بیشتر میشوند عبارتند از:
شل شدن و افتادن هیلینگ کپ
در برخی مواقع، با بهبودی تدریجی، پیچ کوچکی که در بالای ایمپلنت وجود دارد، به مرور زمان شل شده و از جای خود در میآید. در صورت وقوع چنین موردی، دندانپزشک میبایست هیلینگ کپ را از جای خود بردارد، آن ناحیه را تمیز نماید و مجددا درون ایمپلنت جا دهد. این کار ممکن است کمی درد و ناراحتی به همراه داشته باشد اما پس از مدتی، شدت درد را کاهش میدهد.
شل شدن پایه ایمپلنت
کم شدن تراکم استخوان، عفونت، ضربه و… میتوانند باعث لق شدن پایه ایمپلنت شوند. در چنین شرایطی، دندانپزشک ایمپلنت را از جای خود خارج کرده و پس از رفع مشکل، با روشهایی مانند پیوند استخوان، مجددا آن را در لثه بیمار میکارد.
بروز عفونت
با بروز عفونت در ناحیه کاشت ایمپلنت، بیمار احساس درد مضاعف و ناراحتی خواهد کرد. این مشکل با مصرف به موقع دارو، به راحتی قابل حل است.
پس زدن ایمپلنت
در برخی مواقع، به دلیل جوش نخوردن ایمپلنت با استخوان فک، بدن آن را پسزده و ایمپلنت شل میشود. در چنین شرایطی، بیمار احساس درد و ناراحتی زیادی میکند.
سوزش استخوان
گاهی اوقات در اثر حرارت دریل، ممکن است اطراف استخوان آسیب ببیند و بیمار در آن نواحی، احساس درد و سوزش داشته باشد. در چنین شرایطی، میبایست ایمپلنت از دهان خارج شده و ابتدا استخوان مورد نظر درمان شود. سپس، دوباره ایمپلنت در جای قبلی کاشته میشود.
آسیب به عصب
گاهی اوقات ممکن است در طول عمل ایمپلنت، عصبهای اطراف ناحیه کاشت آسیب ببینند. در این شرایط، بیمار درد شدیدی را تجربه میکند. در این موارد، ابتدا ایمپلنت خارج شده و سپس عصب بیمار درمان میگردد. پس از بهبودی کامل، ایمپلنت مجددا کاشته میشود.
درمان ایمپلنت دندان به همراه بیحسی موضعی یا بیهوشی کامل
در عمل جراحی ایمپلنت، در صورتی که بیمار ترس داشته باشد اغلب از آرام بخشی تحت جراحی ایمپلنت استفاده میشود و معمولا گزینه بیهوشی کامل به دلیل عوارض و پیامدهایی که ممکن است داشته باشد، به عنوان آخرین گزینه در نظر گرفته میشود. در موارد زیر، دندان پزشک توصیه میکند که از بیهوشی کامل استفاده شود:
- اضطراب شدید؛
- عدم پاسخگویی به داروهای آرامبخش یا بیحسی؛
- سخت بودن عمل جراحی؛
- ناتوانی بیمار در ثابت نگه داشتن سر و بدن در طول عمل؛
عوارض بعد از درمان ایمپلنت دندان
عوارض پس از جراحی ایمپلنت به دو گروه عوارض کوتاه مدت و عوارض بلند مدت تقسیمبندی میشوند. شدت و میزان این عوارض در همه افراد یکی نیستند و ممکن است فردی دچار هیچ یک از آنها نشود و فرد دیگری یک یا چندین عارضه را تجربه کند.
عوارض پس از عمل جراحی ایمپلنت:
- درد؛
- حساسیت؛
- تورم؛
- خونریزی؛
- کبودی.
عوارض دراز مدت جراحی ایمپلنت:
- لق شدن دندان ایمپلنت شده؛
- عفونت؛
- بروز مشکلات سینوسی؛
- لق شدن یا افتادن روکش ایمپلنت؛
- شکستن پروتز.
آیا پیوند استخوان برای ایمپلنت درد دارد؟
درد و ناراحتی پس از این عمل طبیعی است. چنانچه برای پیوند، از مواد استخوانی که متعلق به بدن بیمار نیست استفاده شود، ممکن است درد و ناراحتی جزئی ایجاد شود. در حین این عمل، به دلیل استفاده از داروهای بیحسی و آرامبخش، بیمار درد را تجربه نمیکند و پس از عمل نیز میتواند با مصرف داروهای مسکن، از درد خود جلوگیری نماید.
احساس درد پس از این عمل، ممکن است چند روز تا چند هفته به طول بیانجامد.
جلوگیری از درد ایمپلنت دندان
برای جلوگیری از درد عمل ایمپلنت، میتوان از برخی از راهکارها استفاده نمود. این راهکارها عبارتند از:
- مصرف به موقع مسکنهای تجویز شده توسط دندانپزشک؛
- استفاده از کیسه یخ پس از عمل برای رفع التهاب و کبودی و درد؛
- رعایت دستورات و نکاتی که دندانپزشک گوشزد میکند؛
- قرقره و شستشوی دهان با آب نمک؛
- مصرف غذاها و نوشیدنیهای خنک و نرم؛
- رعایت بهداشت کامل دهان و دندانها که شامل استفاده از مسواک، نخ دندان و دهانشویه میشود.
آیا ایمپلنت دندان با مصرف داروی مسکن خوراکی درد دارد؟
داروهای مسکن و آرامبخشی که در طول درمان ایمپلنت به کار میروند، برای کاهش اضطراب و استرس بیمار تجویز میشوند و به او کمک میکنند تا در طول درمان، آرامش بیشتری داشته باشد. دوز این داروها به تشویش بیمار بستگی دارد.
در برخی مواقع، داروهایی تجویز میشوند که بیمار پس از مصرف آنها، کامل بیهوش نمیشود اما پس از عمل، درمان را به طور کامل به خاطر نمیآورد.
آیا ایمپلنت دندان با استفاده از اکسید نیتروژن درد دارد؟
اکسید نیتروژن که به گاز خنده معروف است، نوعی مسکن است که با اینکه به عنوان بیحسی شناخته نمیشود، اما اثر آرامبخشی دارد. این ماده برای بدن انسان بیخطر بوده و استفاده از آن معمولا برای تمام سنین تجویز میشود.
با استفاده از این ماده، هوشیاری بیمار از دست میرود و در طول عمل، درد و ناراحتی را احساس نخواهد کرد.
چه عواملی درد ایمپلنت دندان را به حداقل میرساند؟
انتخاب یک دندانپزشک ماهر و باتجربه، تاثیر مهمی در روند درمان و بهبودی خواهد داشت. چنانچه دندانپزشک عمل را به نحو احسن انجام دهد و تمام شرایط بیمار را در نظر بگیرد، میتواند تا حد امکان، از بروز درد و ناراحتیهای پس از عمل جلوگیری نماید.
همچنین، علاوه بر رعایت نکاتی که پس از عمل باید انجام دهید، داشتن استراحت و خواب کافی نیز تاثیر مهمی در روند بهبودی و کاهش درد دارد. استراحت به تسریع ترمیم بافتها کمک کرده و احتمال عفونت و موارد ناخواسته را کاهش میدهد.
سوالات متداول
آیا ممکن است عمل ایمپلنت موفقیت آمیز نباشد؟
بله! جراحی ایمپلنت دارای ۹۷% احتمال موفقیت است و ممکن است پس از عمل، بیمار دچار عوارض ناخواستهای شود. در برخی مواقع، اشتباهات پزشکی یا مراقبتهای ناکافی بیمار پس از عمل، موجب میشود که این درمان موفقیتآمیز نبوده و نیاز به برداشتن پایه ایمپلنت باشد.
آیا امکان دارد که غذا در زیر ایمپلنت گیر کند؟
این مورد تقریبا نادر است و کم پیش میآید که غذا در زیر ایمپلنت گیر کند. چنانچه چنین اتفاقی بیفتد، بیمار احساس درد و ناراحتی خواهد کرد و باید سعی کند بدون آسیب رساندن به بافتهای دهان، تکه غذای گیر کرده را خارج کند؛ زیرا این تکه غذا میتواند باعث التهاب یا بروز بیماری در لثه شود. چنانچه بیمار نتواند غذا را خارج کند، باید با مراجعه به دندانپزشک، از او بخواهد این کار را انجام دهد.
در صورت بروز عفونت در ناحیه ایمپلنت چه اتفاقی میافتد؟
عفونت یکی از رایجترین عوارض جراحی ایمپلنت است که میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. چنانچه عفونت درمان نشود، میتواند باعث تحلیل استخوان و شل شدن پایه ایمپلنت شود. در موارد شدیدتر، با ورود به خون، میتواند باعث ایجاد مشکلات بیشتری در بیمار شود. چنانچه علائم اولیه عفونت را مشاهده میکنید، بهتر است هر چه سریعتر به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
آیا احساس ضربان در محل جراحی ایمپلنت طبیعی است؟
در روزهای اول پس از جراحی، چنین علائمی به صورت خیلی خفیف خطرناک نیست؛ اما اگر این علائم را به صورت شدید و با درد و ناراحتی زیاد تجربه میکنید، احتمال اینکه ایمپلنت پسزده شده باشد وجود دارد. در صورت مشاهده این علائم، بهتر است هر چه سریعتر، به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
آیا انجام ایمپلنت باعث بدبو شدن دهان میشود؟
بروز چنین عارضهای بسیار نادر است. این مورد میتواند به دلیل بروز عفونت در ناحیه زخم باشد. عفونت در ناحیه زخم میتواند باعث ایجاد بوی بد، خونریزی و تورم شود. با رعایت نکات دندانپزشک و مصرف به موقع داروها، میتوان از بوی بد دهان پس از عمل ایمپلنت جلوگیری نمود. چنانچه احساس میکنید دهانتان بدبو شده است، بهتر است هر چه سریعتر به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
آیا عمل ایمپلنت میتواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد؟
پاسخ این سوال خیر است! ایمپلنت، یکی از انواع روشهای جایگزین برای دندان ازدسترفته است. در عمل جراحی ایمپلنت، یک پایه دندان از جنس تیتانیوم در درون فک جاسازی میشود که این ماده، نه تنها سرطانی و خطرناک نیست، بلکه میتواند از تحلیل رفتن استخوان نیز جلوگیری نماید.
طبق مطالعاتی که بر روی دندانهای ایمپلنت شده انجام گرفته بود، مشخص شد که عمل ایمپلنت، هیچ ربطی به انواع مختلف سرطان ندارد.
بسیاری از افراد نگران هستند که با انجام این عمل، شانس ابتلا به سرطان دهان و دندان در آنها افزایش پیدا کند. تاکنون، هیچ رابطهای بین عمل ایمپلنت با افرادی که به سرطان دهان و دندان مبتلا شدهاند پیدا نشده است و عمده این افراد، معمولا سابقه مصرف دخانیات یا مشروبات الکلی را دارند.