با حرفه ای ها همراه باشید

روکش دندان چیست؟

روکش های دندان کلاهک‌هایی هستند که بر روی دندان‌های آسیب دیده قرار می‌گیرند. تاج‌ها یا همان روکش‌ها برای محافظت و ترمیم شکل دندان‌ها استفاده می‌شوند، زمانی که پر کردن مشکل را حل نمی‌کند و نیاز به عصب کشی دندان، ایمپلنت و یا راه های دیگر است باید برای زیبایی و استحکام بخشیدن به ساختار بیرونی دندان از روکش استفاده کرد. روکش دندان را می‌توان از فلزات، پرسلین، رزین و سرامیک تهیه کرد. روکش دندان معمولاً در طول زمان به غیر از رعایت بهداشت منظم دهان و دندان، نیازی به مراقبت ویژه ندارند.

روکش دندان

محافظت از دندان ضعیف

جلوگیری از پوسیدگی دندان ضعیف و کنار هم نگه داشتن آن

ترمیم دندان شکسته

ترمیم دندان‌های کاملا فرسوده و یا شکسته شده

پشتیبانی دندان

روکش‌گذاری با یک پرکردگی بزرگ و باقیمانده‌ی اندک دندان

نگه داشتن پل دندانی در جای خود

نگه داشتن دندان‌های مصنوعی با استفاده از پل دندانی

روکش‌ ایمپلنت دندان

تاج دندانی که بر روی پایه ایمپلنت قرار داده می شود

روکش‌ پس از عصب کشی

روکش‌گذاری یک دندان که با کانال ریشه درمان شده است

انواع روکش های دندان

روکش‌های دندان با توجه به جنس، انواع مختلفی دارند و هر کدام در شرایط خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند که عبارتند از:

   ۱. روکش دندان فلزی

روکش‌های دندان فلزی از آلیاژهای مختلفی ساخته می‌شوند. این آلیاژها شامل آلیاژهای فلز پایه، مانند آلیاژهای کبالت-کروم و نیکل-کروم و آلیاژهایی با محتوای بالای طلا یا پلاتین هستند. تاج‌های ساخته شده از این فلزات تحمل بالایی در مقابل جویدن و گاز گرفتن دارند، به ندرت دچار ترک خوردگی و شکستگی شده و از نظر فرسایش دارای بیش ترین ماندگاری هستند.

در مقابل این مقاوت بالا، روکش‌های فلزی دارای معایب و نقطه ضعف‌‌هایی چون رنگ و قیمت زیاد هستند. اما می‌توان گفت بهترین نوع روکش دندان برای دندان‌های آسیاب خارج از دید خواهند بود.

انواع روکش دندان

   ۲. روکش دندان استیل (ضد زنگ)

به طور معمول از روکش‌های استیل ضد زنگ که روکش‌های پیش ساخته‌ای هستند، به عنوان روکش موقت روی دندان‌‌های دائمی استفاده می‌شود که از دندان یا پرکردگی محافظت شود. روکش استیل در اکثر موارد برای دندان‌های شیری کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرد که با پوشاندن کل دندان باعث جلوگیری از پوسیدگی بیش تر شده و با افتادن دندان شیری به طور طبیعی به همراه دندان کنده می‌شود. روکش استیل به دلیل قیمت پایین و عدم نیاز به ویزیت‌های متعدد، برای کودکان بسیار پرکاربرد است.

   ۳. روکش های دندانی فلز-سرامیک یا پرسلن ذوب شده به فلز (PFM)

بدنه اصلی روکش دندان فلز-سرامیک (Porcelain Fused to Metal) از جنس فلز بوده که روی آن با نوعی سرامیک به نام پرسلن (پرسلین) پوشیده شده است. این روکش را می‌توان برعکس روکش‌های تمام فلزی، به خوبی با رنگ طبیعی دندان‌های مجاور مطابقت داد و می‌توان گفت به شدت به دندان‌‌های واقعی شبیه بوده و گزینه مناسبی برای دندان‌های جلو، عقب و بریج‌های بلندی که به استحکام فلز نیاز دارند، هستند. روکش دندان PFM به طور معمول قیمت‌‌های مناسبی دارند و از این رو مورد استقبال قرار می‌گیرند.

اما این نوع روکش در کنار این مزیت‌ها، دارای نقطه ضعف‌هایی نیز است که شامل موارد زیر می‌شود:

  • به نسبت نمونه‌های تمام فلزی یا تمام سرامیکی، بیش تر در معرض ساییدگی با دندان روبه رویی خود قرار داشته و می‌‌تواند منجر به خراب شدن تاج دندان‌های مقابل نیز شود.
  • ممکن است قسمت پرسلنی تاج دچار شکستگی یا ترک خوردگی شود.
  • ممکن است فلز زیر سرامیک به شکل یک خط تیره دیده شود به خصوص اگر لثه‌های بیمار عقب نشینی کرده باشد.

   ۴. روکش دندان تمام رزین

به طور کلی روکش‌های ساخته شده از رزین، به علت قیمت مناسبی که دارند، مقرون به صرفه تر از انواع روکش‌های دندان هستند. اما در کنار این هزینه کم، دارای ضعف‌هایی نیز هستند، مثل: فرسوده شدن با گذشت زمان و احتمال شکسته شدن تاج آن.

   ۵. روکش های تمام سرامیکی (تمام پرسلن)

روکش‌های تمام سرامیکی از نظر ظاهری و رنگ، بیش تر از روکش‌های دیگر شباهت زیادی به دندان‌های طبیعی دارند. از این رو برای دندان‌های جلویی بسیار مناسب هستند. این روکش‌ها نیز مناسب افرادی است که به فلز حساسیت دارند.

از معایب روکش‌های تمام سرامیکی می‌توان به قوی نبودن آن‌ها به نسبت روکش‌‌های فلزی و امکان ساییده شدن دندان‌های مقابل اشاره کرد.

   ۶. روکش زیرکونیا یا سرامیک پرس شده

این نوع روکش‌ها دارای یک هسته داخلی سخت و تقویت شده از فریم‌های زیرکونیومی بوده و تمام سرامیکی است. ساختار این روکش شبیه به روکش نمونه PFM بوده اما فلز مرکز آن از جنس زیرکونیوم است. زیرکونیوم نوعی آلیاژ فلزی بوده که به رنگ سفید است و استحکام قابل توجهی دارد. این روکش برای دندان‌های جلویی بسیار کاربرد دارد.

   ۷. روکش های دندانی موقت

به طور معمول جنس روکش‌های موقت از مواد مبتنی بر اکریلیک یا استیل ضد زنگ بوده و به عنوان یک ترمیم موقت (تا زمان آماده شدن روکش دائمی) استفاده می‌شود. روکش‌های موقت برعکس روکش‌های دائمی که معمولا ساخته شده توسط دندان‌ساز در آزمایشگاه‌های دندانپزشکی هستند، در مطب دندانپزشک ساخته می‌شوند.

   ۸. روکش دندان فوری

شاید تا به حال نام روکش دندان فوری را شنیده باشید. این روکش‌ها معمولا برای زیبایی مورد استفاده قرار می‌گیرند و در روندهای درمانی تخصصی دندانپزشکان جایی ندارند. روکش دندان فوری (اسنت آن اسمایل) بسیار نازک است و نوعی روکش یا لمینت متحرک برای همه دندان‌های یک فک بوده که اصلا به دندان‌ها نمی‌چسبند. این نوع روکش معمولا باید از رزین دندانپزشکی ساخته شود و برای افرادی که نمی‌‌خواهند هزینه بالایی بپردازند و تمایل به درمان تهاجمی ندارند، مناسب است.

   ۹. آنله و تاج های ۳/۴

اینله و آنله دندان چیست و چه تفاوتی با روکش دندان دارد

آنله‌ها (onlay) و تاج‌های ۳/۴ انواع تاج‌های دندان هستند که به اندازه‌ی دیگر تاج‌های دندان نمی‌توانند دندان زیرین شما را بپوشانند. مدل های نام برده کل دندان را پوشش می‌دهند. آنله‌ها و تاج‌های ۳/۴ زمانی مناسب هستند که هنوز ساختار دندانی محکمی دارید. این یک روش محافظه‌کارانه‌تر در مقایسه با پوشش کامل تاج محسوب می‌شود. در این روش دندانپزشک ناحیه‌ی آسیب دیده را برداشته و برای قرار دادنِ تاج دندان، شکل جدیدی به دندان می‌دهد.

برای اطلاعات بیشتر درباره کاربرد و جنس اینله و آنله دندان کلیک کنید.

در چه مواردی از روکش استفاده می کنیم؟

روکش‌های دندان اغلب برای موارد زیر کاربرد دارند:

  • روکش برای دندان ایمپلنت شده
  • بازسازی دندان‌های شکسته یا تراشیده شده
  • مراقبت از دندان‌های با پرکردگی‌های وسیع
  • رفع نامرتبی، ناهمواری یا نامنظمی دندان‌ها
  • ترمیم دندان‌های نوک تیز یا با شکل غیرعادی
  • بستن فضای بین دندان‌هایی که دارای فاصله زیاد هستند.
  • بازسازی دندان‌هایی که دچار پوسیدگی و شکاف شده‌اند.
  • بهبود بخشیدن به شکل دندان‌های کوچک تر از حد متوسط
  • محافظت از دندانی که عصب کشی شده است در برابر شکستن
  • برای زیبایی بخشیدن به دندان‌‌هایی که دچار تغییر رنگ شدید یا رنگ ناهموار شده‌‌اند تا حدی که با سفید کردن نیز قابل رفع نیستند.

جزئیات روند کار

دندان من چگونه برای قرار دادن تاج دندان آماده می‌شود؟

معمولاً برای آماده‌سازی جهت قرار دادن تاج دندان، باید دو بار به دندانپزشک مراجعه کنید. در بعضی موارد، ممکن است یک تاج دندان در مطب دندانپزشک تهیه شود.

  • اولین ویزیت

در اولین ویزیت، دندانی که قرار است تاج را دریافت کند بررسی و آماده می‌شود. اشعه ایکس از دندان و استخوان اطراف آن گرفته می‌شود. دندانپزشک شما ممکن است مجبور شود کانال ریشه را قبل از قرار دادن تاج دندان درمان کند، البته اگر مواردی مانند پوسیدگی دندان، خطر عفونت، آسیب به پالپ دندان وجود داشته باشد.
پالپ بافت نرم داخل دندان‌های شما است که شامل رگ‌های خونی، اعصاب و بافت همبند است.

دندانی که تاج را دریافت می‌کند از قسمت بالا و دو طرفِ قسمت پایین برداشته می‌شود. این باعث می‌شود فضا برای تاج ایجاد شود. میزان دندانی که برداشته می‌شود به نوع تاج شما بستگی دارد. تاج‌های دندان تمام فلزی نازک‌تر هستند و به اندازه‌ی تاج‌های تمام پرسلنی یا تاج‌های پرسلنی ذوب شده به فلز، نیازی به برداشتن بخش زیادی از دندان ندارند. اگر مقدار زیادی از دندان شما از بین رفته است - به دلیل آسیب دیدگی یا پوسیدگی – می‌توان از ماده‌ی فیلینگ برای ایجاد «ساختار» دندان جهت پوشاندن کافیِ تاج استفاده کرد.

پس از تغییر شکل دندان، از خمیر یا بتونه برای تهیه‌ی یک نسخه (که اصطلاحاً به آن ایمپرشن گفته می‌شود) از دندانی که قرار است تاج را دریافت کند، استفاده می‌شود. ایمپرشن‌های دندان‌های بالا و پایینِ دندانی که قرار است تاج دندان در آن قرار گیرد نیز ساخته می‌شوند. این کار اطمینان می‌دهد که تاج بر گاز گرفتن شما تأثیری نمی‌گذارد.

ایمپرشن‌ها به یک آزمایشگاه دندانپزشکی ارسال می‌شوند. آزمایشگاه تاج‌ها را درست می‌کند و معمولاً طی دو تا سه هفته آنها را به مطب دندانپزشکی برمی‌گرداند. طی اولین مراجعه به مطب، دندانپزشک شما یک تاج موقت برای پوشاندن و محافظت از دندانِ آماده شده می‌سازد، در حالی که منتظر تاج دائمی هستید.

مراحل انجام روکش دندان

  • ویزیت دوم

در ویزیت دوم، تاج دائمی روی دندان شما قرار می‌گیرد. ابتدا تاج موقت برداشته شده و تناسب و رنگ تاج دائمی بررسی می‌شود. اگر همه چیز خوب پیش رفته باشد، گاهی اوقات از بی حسی موضعی (داروی «بی حس کننده») برای بی حس کردن دندان استفاده می‌شود و تاج جدید به طور دائمی در محل خود محکم (سمان کاری) می‌شود.

  • تاج‌های دندان در یک روز یکسان

در صورتی که دندانپزشک تجهیزات لازم را داشته باشد می‌تواند تاج دندان را در مطب دندانپزشکی تهیه کند. این فرآیند به همان روش سنتی که یک تاج ساخته می‌شود آغاز می‌گردد - اولین مرحله شامل از بین بردن پوسیدگی و شکل دادن به دندان برای انطباق کامل در داخل تاج است. پس از انجام این مراحل، روند ساخت تاج واقعی متفاوت است. در روشِ ساخت در یک روز یکسان، از یک دستگاه اسکن (Wand) برای گرفتن عکس دیجیتالی از دندان داخل دهان شما استفاده می‌شود. نرم افزار کامپیوتری با این تصاویر یک مدل سه بعدی از دندان ایجاد می‌کند. سپس طرح دیجیتالی به یک دستگاه دیگر در داخل مطب ارسال می‌شود که شکل تاج را از یک بلوک سرامیکی تراش می‌دهد. به این روش ساخت تاج دندان، طراحی به کمک کامپیوتر / ساخت به کمک رایانه (CAD / CAM) گفته می‌شود. در کمتر از ۱۵ دقیقه، تاج آماده می‌شود تا در جای خود محکم (سمان) شود.


مزایا و معایب روکش دندان

مزایا

روکش‌های دندان دارای مزایای بسیاری هستند که در بین مراجعین باعث محبوبیت شده‌اند. این مزایا شامل موارد زیر می‌شوند:

  • داشتن دندان‌های سفید و شفاف با ظاهری طبیعی
  • مقاومت در برابر لک
  • دوام و ماندگاری طولانی
  • نتایج سریع و عالی و عدم نیاز به مراجعه زیاد به پزشک
  • ترمیم مشکلات ظاهری جزئی
  • چند منظوره بودن برای پر کردن شکاف بین دندان‌ها، پوشاندن دندان‌های تغییر رنگ داده یا ترک خورده و صاف کردن دندان‌های نامرتب
  • ترمیم مینای دندان آسیب دیده

معایب

در کنار مزیت‌هایی که روکش‌‌‌‌های دندان دارند، معایب و نقاط ضعفی را نیز می‌توان در آن‌ها مشاهده کرد که عبارتند از:

  • آسیب دیدن و تراش خوردن تاج و نیاز به تعمیر و حتی تعویض

نکته : تاج‌هایی که کاملا‌ً از پرسلن ساخته شده‌اند گاهی اوقات می‌توانند تراش بخورند. تراش‌های کوچک قابل ترمیم هستند اما اگر تراش بزرگ باشد یا تراش‌های زیادی وجود داشته باشد، ممکن است نیاز به تعویض تاج دندان باشد.

  • کاهش طول عمر یا خوردن غذاهای سفت و ضربه خوردن به دندان
  • از بین رفتن لایه‌ای نازک از مینای دندان برای نصب روکش و ایجاد روندی برگشت ناپذیر
  • در برخی موارد ایجاد حساسیت‌های دندان به نوشیدنی‌ها و غذاهای گرم و سرد

نکته : ممکن است دندانی که به تازگی روکش شده است بلافاصله بعد از عملیات حساس شود. اگر دندان تاج‌دار هنوز عصب داشته باشد، ممکن است کمی حساسیت به گرما و سرما پیدا کند. ممکن است دندانپزشک به شما توصیه کند دندان‌های خود را با خمیر دندان مخصوص دندان‌های حساس مسواک بزنید. درد یا حساسیتی که هنگام گاز گرفتن اتفاق می‌افتد معمولاً به این معنا است که روکش دندان خیلی بلند است. در این صورت، با دندانپزشک خود تماس بگیرید. این مشکل به راحتی برطرف می‌شود.

  • گاهی اوقات، سمانی که تاج را نگه می‌دارد ممکن است از زیر تاج شکسته و خارج شود. این امر نه تنها باعث شل شدن تاج می‌شود، بلکه موجب می‌شود باکتری‌ها به داخل آن نشت کرده و باعث پوسیدگی دندان باقی مانده شوند.
  • وجود یک خط تیره در کنار خط لثه‌ی دندان تاج‌دار (به خصوص اگر یک تاج پرسلنی ذوب شده به فلز باشد. این خط تیره در واقع فلز تاج است که قابل رویت می‌باشد.)
  • به علت عدم تناسب یا کمبود سمان، ممکن است تاج بیفتد.

تاج دندان چه مدت ماندگار است؟

طول عمر روکش دندان

به طور متوسط، روکشهای دندان بین ۵ تا ۱۵ سال دوام می‌آورند. طول عمر یک تاج به میزان «ساییدگی و گسستگی» آن، چگونگی رعایت اصول بهداشت دهان و دندان و عادات شخصی مرتبط با دهان بستگی دارد. این عادات مربوط به دهان ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • ساییدن یا فشردن دندان‌های خود
  • جویدن یخ.
  • جویدن ناخن‌ها.
  • استفاده از دندان‌های خود برای باز کردن بسته‌بندی‌ها

آیا یک دندان روکش شده به مراقبت خاصی نیاز دارد؟

یک دندان روکش شده به مراقبت خاصی احتیاج ندارد. با این حال، دندان زیرین هنوز باید در برابر پوسیدگی یا بیماری لثه محافظت شود به همین دلیل، شما باید به دنبال اقدامات بهداشت دهان و دندان باشید. این اقدامات عبارتند از دوبار مسواک زدن در روز و نخ دندان کشیدن بعد از خوردن غذا و مواد سفت و چسبنده، به ویژه در اطراف قسمت تاج، جایی که لثه با دندان در تماس است. همچنین از گاز گرفتن سطوح سخت با روکش های پرسلنی (مثل جویدن یخ یا شکستن پسته و ...) خودداری کنید تا از ترک خوردن پرسلن جلوگیری شود.

همچنین بخوانید : روش های بازسازی تاج دندان چیست؟

قیمت روکش دندان چقدر است؟

هزینه‌ی روکش دندان می‌تواند بسته به محل زندگی شما و نوع تاجی که انتخاب می‌کنید متفاوت باشد. مثلاً روکشهای پرسلنی معمولاً گرانتر از روکشهای طلا هستند که به طور معمول از تاج‌های ذوب شده به فلز از جنس پرسلن گران ترند. به طور کلی، هزینه‌ی هر تاج دندان بین ۸۰۰ تا ۱۵۰۰ دلار یا بیشتر است. هزینه‌ی روکش معمولاً به طور کامل تحت پوشش بیمه نیست. برای اطمینان از این مسئله، با شرکت بیمه دندانپزشکی خود مشورت کنید.

عوامل موثر بر هزینه روکش دندان

هزینه روکش دندان بستگی به عوامل خاصی دارد که در قیمت نهایی نقش اساسی دارند. در اینجا عناصری وجود دارد که بر میزان پرداختی شما تأثیر موثری می‌گذارد.

  • موقعیت جغرافیایی

موقعیت جغرافیایی شما در شهر بر میزان پرداخت شما تأثیر می‌گذارد. اگر کلینیک در مناطق رده بالا قرار داشته باشد، این روش هزینه بر خواهد بود. هزینه‌های مواد یکسان است اما هزینه دستمزد پزشک و ساخت روکش متفاوت است.

  • مهارت‌های دندانپزشکی

شهرت و در دسترس بودن دندانپزشک یکی دیگر از عوامل موثر در هزینه روکش دندان است. اگر دندانپزشک مجرب و حرفه‌ای باشد، هزینه آن گران خواهد بود. در برخی مناطق، ارتودنتیست‌ها کمیاب هستند، به این معنی که تقاضای بالایی دارند.

  • مواد

موادی که انتخاب می‌کنید بر کل هزینه تأثیر می‌گذارد. در مقایسه روکش کامپوزیت با روکش پرسلن، دومی گرانتر است.

سوالات متداول

02188539714-21

شنبه تا پنجشنبه - 9:00 - 20:00

تهران میدان آرژانتین

خ بخارست، خ 6، پ 22، واحد7