آدرس : تهران، خیابان شهید بهشتی، خیابان بخارست، کوچه 6 ، پلاک 22، واحد 7       تلفن :   02188539720 

جستجو
۴.۱
(۷۳۲۶)

ارتودنسی ثابت

یکی از روش‌های ارتودنسی دندان، ارتودنسی دندان ثابت است. اما آیا این روش نسبت به ارتودنسی متحرک دندان بهتر است؟ آیا روند درمان دندان‌ها با ارتودنسی ثابت سریع تر است؟ در ادامه به بررسی این سوالات خواهیم پرداخت.

ارتودنسی ثابت چیست؟

اگر دندان‌های کجی دارید و فاصله زیادی بین دندان‌هایتان وجود دارد، به احتمال زیاد نیاز است به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. متخصص ارتودنسی، یک دندانپزشک متخصص در رشته ارتودنسی دندان است که به تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاری‌های دندان و فک می‌پردازد و شرایط نامناسب آن‌ها را با کمک ارتودنسی اصلاح می‌کند.

ارتودنسی ثابت دندان چیست

این متخصص همچنین در زمینه شناسایی مشکلاتی که در آینده ممکن است رخ دهد، آموزش دیده است. خوبی این روش این است که برای تمام افراد در هر سنی، از کودکی تا بزرگسالی قابل اجراست.

ارتودنسی ثابت به منظور مرتب شدن دندان ها و قرارگیری آن‌ها در کنار یکدیگر اعمال می‌شود. در این روش بر خلاف ارتودنسی متحرک، امکان جابجایی و خارج کردن تجهیزات ارتودنسی از دهان توسط خود فرد وجود ندارد.

روند درمان ارتودنسی ثابت

درمان ارتودنسی ثابت با تجهیزات خاصی انجام میشود. این تجهیزات روی دندان‌ها قرار میگیرند و باعث حرکت و جابه‌جایی آن‌ها می‌شوند. فشار بسیار ملایم روی دندان‌ها و فک بر اثر نصب ارتودنسی، جابجایی هر چند وقت یکبار دندان‌ها را به همراه دارد.

شاید برای شما جالب باشد که بدانید، دندان‌ها پس از ارتودنسی، نهایتا یک میلیمتر در ماه جا به جا می‌شوند. به همین دلیل، ممکن است مشاهده تغییرات این فرایند زیاد مشهود نباشد. اما این موضوع، دلیل اثربخش بودن ارتودنسی نیست.

پس از نصب تجهیزات ارتودنسی روی دندان‌ها، دندانپزشک متخصص ارتودنسی، جلساتی را برای حضور شما در کلینیک مشخص خواهد کرد. این جلسات با هدف بررسی روند رشد درمان ارتودنسی ثابت شما برگزار خواهد شد.

در نهایت و پس از تثبیت دندان‌ها در جای اصلی خود، دندانپزشک اقدام به خارج کردن تجهیزات ارتودنسی ثابت از دندان‌های شما خواهد کرد و شما می‌توانید از لبخند زیبای خود با دندان‌هایی مرتب لذت ببرید.

تجهیزات ارتودنسی ثابت دندان

لوازمی که برای درمان ارتودنسی به کار می‌رود، شامل بریس‌ها، سیم و راکت می‌باشد. اما این تجهیزات چگونه کار می‌کنند؟

  • بریس‌ها همانند لنگرهایی هستند که در اطراف دندان قرار می‌گیرند

  • براکت ها جلوی دندان‌ها متصل می‌شوند

  • سیم‌ها هم براکت و باندها را به یکدیگر متصل می‌کند تا بر اثر اعمال فشار، دندان‌های شما به سمت موقعیت اصلی خود متمایل کنند

چرا باید ارتودنسی ثابت را انتخاب کنیم؟

سلامت دندان‌ها و دهان با سلامتی کلی بدن در ارتباط است. درمان ارتودنسی به تنهایی این اطمینان را می‌دهد که بهترین عملکرد را از دندان‌های خود مشاهده کنید.

اما دلایل انتخاب ارتودنسی ثابت به جای سایر روش‌های ارتودنسی، چیزی به غیر از مزایای این روش نیست. ارتودنسی ثابت برای درمان تمام انواع ناهنجاری‌های دندان و فک مناسب است. از کج بودن و نامرتب بودن دندان‌ها گرفته تا کوتاه و بلند بودن آن‌ها. این در حالی است که سایر روش‌های ارتودنسی، تا این اندازه کاربردی نیستند.

علاوه بر این، ارتودنسی ثابت سریع‌ترین اثربخشی را نسبت به سایر انواع ارتودنسی دارد. زیرا در این روش، تجهیزات ارتودنسی به مدت ثابتی در دهان شما باقی می‌مانند. در حالی که در ارتودنسی متحرک، تجهیزات قابل خارج شدن از دهان هستند.

با وجود همه این توضیحات، فراموش نکنید که درمان ارتودنسی یک راهکار سریع نیست و نیاز است یک فرآیند بیولوژیکی پیچیده در دندان‌های شما طی شود تا در نهایت، دندان ها به سمت موقعیت‌های جدیدشان حرکت کنند.

پس برای رسیدن به تمام این اهداف باید به صورت مرتب معاینه شوید، شرایط و وضعیت دندان‌هایتان توسط متخصص مورد بررسی قرار گیرد و از دندان‌های خود به خوبی مراقبت کنید تا به بهترین نتیجه ارتودنسی دندان‌های خود دست پیدا کنید.

کشیدن دندان در ارتودنسی ثابت

بعضی اوقات نیاز است قبل از نصب بریس‌های ثابت، تعدادی از دندان‌ها را بکشید که این موضوع به میزان ناهنجاری و سن افراد بستگی دارد.

معمولا افرادی نیاز به کشیدن دندان پیدا می‌کنند که فک بالا و پایینشان نسبت به اندازه معمولی کوچکتر باشد. حال فرقی نمی‌کند دندان‌ مورد نظر کاملا سالم باشد یا در داخل فک پنهان.

بیشتر اوقات، دندان‌های آسیای کوچک را برای ارتودنسی میکشند  تا دندان‌های نیش در فضایی مناسب‌تری قرار بگیرند. فاصله دندان کشیده شده با جابجایی دندان‌ها و رفع روی هم قرار گرفتن آنها کاملا برطرف می‌شود و هیچ جای نگرانی نیست. همچنین کشیدن درست برخی دندان‌ها فضای مناسبی برای رشد دندان عقل فراهم و استفاده از دندان‌های عقل را امکان پذیر می‌کند.

مراحل درمان ارتودنسی ثابت

مراحل ارتودنسی ثابت دندان در سه بخش مجزا قابل تقسیم بندی است.

مراحل درمان ارتودنسی ثابت

اولین مرحله، برنامه ریزی:

در این مرحله متخصص ارتودنسی با بررسی موقعیت‌های دندان و شرایط دندان‌های بالا و پایین موثرترین و بهترین روش را برای تراز دندان‌ها انتخاب می‌کند. ممکن است این مرحله طی چندین بازدید انجام شود.

نصب دستگاه ارتودنسی:

بعد از تدوین یک برنامه درمانی مناسب، دستگاه ارتودنسی به صورت سفارشی تهیه و ساخته می‌شود و به آرامی داخل دندان‌ها قرار می‌گیرد. این دستگاه به صورت مرتب توسط متخصص تنظیم می‌شود تا فشار کافی و مداوم به دندان‌ها وارد شود.

مرحله حفظ:

زمانی که دندان‌ها به درستی در جای خود هم تراز شدند، نوبت به برداشتن دستگاه ارتودنسی می‌رسد. در این مرحله، دست و پا گیر ترین بخش درمان ارتودنسی به پایان می‌رسد! اما اشتباه نکنید، درمان هنوز تمام نشده است!

هدف از انجام این مرحله نگه داشتن دندان‌ها در موقعیت اصلی و مناسب فعلی است تا به موقعیت قبلی برنگردند. در این مرحله، یک نگهدارنده برای حفظ موقعیت دندان‌ها در مدت زمان مشخصی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بهترین زمان برای انجام ارتودنسی ثابت

درمان ارتودنسی را می‌توان در هر سنی آغاز کرد. اما قبل از آن سلامتی لثه‌ها و بافت‌های نگهدارنده دندان بسیار اهمیت دارد. معمولا پیشنهاد می‌شود درمان قبل از سنین بلوغ شروع شود تا رشد فک با ناهنجاری‌های خاص مواجه نشود و بتوان به خوبی با شروع درمان ارتودنسی از مشکلات پیش‌بینی شده جلوگیری نمود.

کودکان از سنین ۷ تا ۱۰ سالگی مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. نوجوانان هم بهتر است بررسی‌هی دندانی را بین سنین ۱۲ تا ۱۶ سالگی شروع کنند. اما این نکته به این معنا نیست که در دوران بزرگسالی نصب ارتودنسی امکان پذیر نیست!

برخلاف تصور بسیاری از افراد، ارتودنسی در بزرگسالی ظاهر و اعتماد به نفس را به طرز چشمگیری بهبود می‌بخشد و بهترین راهکار برای رفع کج و نامرتب بودن دندان‌ها است.

متخصص ارتودنسی ثابت چه کسی است؟

متخصص ارتودنسی ثابت فردی است که از دستگاه ثابت یا متحرک استفاده می‌کند تا موقعیت دندان‌ها را در دهان تغییر دهد. او در زمینه درمان ناهنجاری‌های دهان و دندان گفته شده در موارد زیر مهارت دارد و به خوبی می‌تواند آنها را درمان کند:

  • مشکلات گاز گرفتن مانند اوربایت و آندربایت
  • دندان‌های با فاصله از هم
  • ناهماهنگی فک

مختصصین ارتودنسی برای فعالیت در این حوزه بعد از فارغ التحصیل شدن دوره چند ساله وارد دوره آموزش اضافی تخصصی ارتودنسی می شوند که به صورت فشرده و متمرکز آموزش می‌بینند. آموزش‌های این دوره شامل نحوه حرکت صحیح و ایمن دندان‌ها، ارتوپدی دندانی و صورت، هدایت صحیح رشد دندان‌ها فک و صورت و دندانپزشکی زیبایی است.

نکات مهم درمان ارتودنسی ثابت

مطمئناً شما هم دوست دارید در قبال سرمایه‌گذاری که برای درمان ارتودنسی خود می‌کنید، بهترین نتیجه را مشاهده نمایید. بهترین نتیجه زمانی قابل دستیابی است که بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت شود.

نکات مهم درمان ارتودنسی ثابت

مواد غذایی و باکتری‌های دهان و دندان در اطراف بریس‌ها به دام می‌افتند و این عامل موجب بروز اخلال در روند درمانی شما می‌شود. برای پیشگیری از پیش آمد پر دردسر، مسواک زدن و استفاده از نخ دندان اهمیت زیادی دارد.

در موارد زیر با چند نکته مهم در درمان ارتودنسی آشنا می شوید که باید در این دوره به خوبی رعایت کنید:

  • حتماً بعد از هر وعده غذایی، میان وعده و قبل از خواب، دندان‌های خود را با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک کنید.
  • هنگامی که بیرون از منزل هستید، یک مسواک مسافرتی همراه خود داشته باشید.
  • حتما در روز از نخ دندان استفاده کنید. اگر کار کردن با نخ دندان‌های معمولی برایتان دشوار است، از نخ دندان مخصوص ارتودنسی استفاده کنید.
  • برای معاینه و تمیز نگه داشتن منظم دندان‌ها به دندانپزشک مراجعه کنید.
  • ممکن است متخصص ارتودنسی برای پیشگیری از آسیب دیدگی دندان‌ها استفاده از دهانشویه را پیشنهاد کند. پس در استفاده از آن سهل انگاری نکنید.
  • جویدن آدامس و خوردن غذاهای سفت و چسبنده با ارتودنسی کمی دشوار است. برای پیشگیری از شکستن ارتودنسی از خوردن این دسته از مواد غذایی پرهیز کنید.
  • در روزهای اول، صحبت کردن و غذا خوردن کمی با مشکل روبرو است. اما به مرور زمان به دستگاه ارتودنسی عادت می‌کنید.
  • هنگام انجام فعالیت‌های سنگین ورزشی مراقبت دهان و دندان خود باشید تا ضربه ای به آن وارد نشود. در صورت امکان از محافظ دهان استفاده کنید.

ارتودنسی ثابت بهتر است یا ارتودنسی متحرک؟

انتخاب روش ارتودنسی متحرک یا ثابت به شرایط بیمار، شدت ناهنجاری‌ها و سن او بستگی دارد. معمولا ارتودنسی متحرک برای افراد کم سن با ناهنجاری‌های کمتر استفاده می‌شود. چرا که در این دوره دهان و دندان به درمان ارتودنسی زودتر پاسخ می‌دهند و استخوان فک و دندان‌ها سریع‌تر تثبیت می‌شوند.

در مقابل، ارتودنسی ثابت برای مواقعی که شدت ناهنجاری‌های دندانی زیاد است کاربرد بیشتری دارد و گاها به دلیل قدرت بالاتر در اعمال فشار، طول درمان کوتاه تری نیز خواهد داشت.

ارتودنسی ثابت بهتر است یا ارتودنسی متحرک

انواع ارتودنسی ثابت

مهم‌ترین قسمت دستگاه ارتودنسی بریس‌ها هستند. بیشتر اوقات برای اجرای این نوع درمان از بریس‌های ساخته شده از فلز نقره‌ای رنگ استفاده می‌شود. اما گزینه‌های دیگری برای اجرای ارتودنسی وجود دارد، مانند بریس‌های سرامیکی، دیمون و بریس های پشت دندانی.

ارتودنسی لینگوال

ارتودنسی لینگوال یا همان پشت دندانی، نوعی ارتودنسی است که روی سطح داخلی دندان نصب می‌شود و هیچ مشکلی از نظر ظاهری ایجاد نمی‌کند. اما در برخی موارد مشکلاتی مانند دشواری در صحبت کردن، ناتوانی در تمیز نگه داشتن بریس‌ها و درگیری زبان به همراه دارد.

این روش درمانی مناسب کسانی است که از ظاهر ارتودنسی و بریس‌های روی دندان خوششان نمی‌آید و ترجیح می‌دهند از بریس روی دندان استفاده نکنند تا هیچکس متوجه ارتودنسی داخل دندان نشود.

ارتودنسی با براکت فلزی

ارتودنسی فلزی جزو ارتودنسی‌های بسیار قدیمی است که هنوز هم طرفداران خاص خودش را دارد. این مدل امروزه در وزن سبک تری در اختیار بیماران قرار می‌گیرد. معمولا بریس ثابت فلزی از جنس استیل رنگ ثابت می‌باشد که براکت فلزی آن با کمک سیمان خاصی روی دندان نصب می‌شود.

در آخر هم به وسیله سیم به یکدیگر متصل می‌شود. برای برقراری ارتباط و ثابت ماندن، از نوارهای لاستیکی دور براکت استفاده می‌شود که این کش‌های رنگی در هر نوبت توسط پزشک تعویض می‌گردد.

ارتودنسی ثابت دندان با براکت فلزی

ارتودنسی با براکت سرامیکی یا همان ارتودنسی دیمون

براکت سرامیکی ارتودنسی یکی از بهترین مدل ارتودنسی‌های در حال حاضر است که از بریس‌های دیمون یا خود تنظیم سرامیکی یا فلزی ساخته می‌شود. ارتودنسی دیمون نسبت به دیگر مدل‌ها مزایای بیشتری دارد که مهم‌ترین آن نگهداری با کمک مکانیسم یکپارچه است.

در واقع در این مدل از کش‌های پلاستیکی برای نگهداری سیم خبری نیست و این موضوع موجب شده است زمان تعویض سیم بسیار کاهش پیدا کرده است و احتمال تغییر رنگ دادن سیم نسبت به مدل فلزی کمتر شود.

ارتودنسی ثابت و خود لیگاچور

ارتودنسی همراه با براکت خود لیگاچور به عنوان یک ارتودنسی هوشمند شناخته می‌شود که به جای قرارگیری یک براکت معمولی از یک براکت متفاوت‌تر استفاده می‌شود.

در این مدل، سیم ارتودنسی در شیار مخصوصی از براکت‌ها قرار می‌گیرد و سپس پشت شیار نصب می‌شود. به همین خاطر تنظیم دستی خود لیگاچور بسیار راحت‌تر است و نصب آن سریع‌تر انجام می‌شود. همچنین احساس درد و ناراحتی هنگام استفاده از ارتودستی خود لیگاچور کمتر است.

مزایا و معایب ارتودنسی ثابت

مزایای این مدل ارتودنسی شامل موارد زیر است.

  • تاثیر فوق العاده و عملکرد بسیار بالا

  • قابل اجرا برای تمام سنین، از کودکان تا بزرگسالان

  • برای تمام مشکلات فک و ناهنجاری دندان‌ها مناسب است

  • نتیجه بسیار شگفت انگیزی به همراه دارد

  • نسبت به دیگر روش‌های ارتودنسی هزینه آن مناسب است

معایب ارتودنسی غیرمتحرک هم شامل موارد زیر می باشد.

  • نسبت به دیگر روش‌ها به مراقبت و نگهداری بیشتری نیاز دارد تا از پوسیدگی و تجمع باکتری‌ها به خوبی پیشگیری شود

  • متحرک نیست و خارج کردن آن از دهان تنها توسط پزشک امکان پذیر است

  • ممکن است هنگام صرف غذا دچار مشکل شوید. اما مشکل به مرور زمان برطرف می‌شود

  • دوره درمان ارتودنسی غیرمتحرک کمی طولانی است و نیاز به صبر و حوصله دارد

کدام نوع براکت در ارتودنسی ثابت بهتر است؟

هر یک از انواع براکت ثابت دندان دارای مزایا و معایب منحصر به فرد خود است. 

  • براکت فلزی ثابت هزینه کمتر، طول مدت درمان کوتاه‌تر و کارآمدی بیشتری دارد. اما کاملا قابل مشاهده است و روی لبخند شما تاثیر خواهد داشت.
  • براکت سرامیکی ثابت کمتر از براکت فلزی قابل مشاهده است. اما هزینه بیشتری نسبت به براکت فلزی دارد و احتمال شکستگی آن نیز بیشتر است.
  • براکت‌های مخصوص ارتودنسی لینگوال قابل مشاهده نیستند و برای افرادی که به دنبال زیبایی در طول درمان هستند مناسب است. اما هزینه خیلی بالاتری دارد، فشار کمتری به دندان‌ها وارد می‌کند و در نتیجه طول درمان بیشتر خواهد بود. این براکت‌ها همچنین به دلیل نوع و محل قرار گرفتنشان، باعث زخم شدن دهان در روزهای ابتدایی می‌شوند.

هزینه ارتودنسی ثابت

هزینه ارتودنسی ثابت به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ عواملی مانند مدت زمان درمان، بیمه دندانپزشکی، موقعیت مکانی، تجربه و مهارت متخصص ارتودنسی، ناهنجاری‌ها و مشکلات دهان و دندان و غیره.

همچنین مدل ارتودنسی هم روی هزینه تاثیر گذار است. به عنوان مثال، هزینه ارتودنسی نامرئی یا شفاف نسبت به ارتودنسی معمولی بیشتر خواهد بود و هر چقدر مشکلات فک و دندان شما بیشتر باشد، باید هزینه بیشتری برای درمان پرداخت کنید.

ما در مقاله‌ای مجزا، به بررسی کامل هزینه ارتودنسی دندان و نحوه پرداخت اقساط ارتودنسی در کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان خواهیم پرداخت. با این حال، شما می‌توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۰۲۱۸۸۵۳۹۷۲۰ تماس حاصل نمایید.

جمع بندی نهایی

ما در این محتوا از کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان، به بررسی ارتودنسی ثابت دندان پرداختیم. آموختیم که ارتودنسی ثابت یکی از روش‌های ارتودنسی دندان است که به دلیل عدم امکان فرد در خارج کردن براکت‌ها و بریس‌ها به ارتودنسی ثابت معروف شده است.

این روش دارای مزایا و معایبی است که آن را نسبت به سایر روش‌ های ارتودنسی متمایز می‌کند. در نهایت، تصمیم گیری در مورد استفاده از ارتودنسی ثابت یا سایر روش‌ها به عهده متخصص ارتودنسی خواهد بود. زیرا او بیشترین اشراف را بر شرایط و شدت ناهنجاری دندان‌های شما دارد.

در نهایت، در صورتی که قصد انجام ارتودنسی ثابت دندان خود را دارید، می‌توانید از خدمات ارتودنسی ثابت کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان استفاده کنید. دندانپزشکی دکتر بنیانیان با کادری حرفه‌ای، متخصص و مجرب، آماده ارائه خدمات ارتودنسی به کلیه بیماران عزیز خواهد بود.

شما می‌توانید جهت رزرو نوبت با شماره تلفن ۰۲۱۸۸۵۳۹۷۲۰ تماس حاصل نمایید و یا به آدرس کلینیک ما واقع در تهران، میدان آرژانتین، خیابان احمد قصیر (بخارست)، خیابان ششم غربی، پلاک ۲۲، واحد ۷ مراجعه نمایید.

سؤالات متداول ارتودنسی ثابت

انتخاب نوع دستگاه ارتودنسی توسط متخصص ارتودنسی با توجه نوع هنجاری‌ها مشخص می‌شود. بنابراین امکان انتخاب دستگاه توسط خودتان وجود ندارد و برای اجرای مدل دلخواه‌تان باید با متخصص صحبت کنید.

خیر، ابتدا باید از درمان ارتودنسی استفاده کنید، سپس برای ایمپلنت دندان اقدام نمایید.

ارتودنسی به تنهایی به دندان‌ها آسیب وارد نمی‌کند. اما در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان حین درمان احتمال پوسیدگی دندان‌ها بسیار افزایش پیدا می کند.

پاسخ این پرسش با توجه به سن، میزان و شدت ناهنجاری‌های دندان‌های شما تعیین می‌شود. اگر مشکلات دندان شما شدید باشد، دندانپزشک ارتودنسی ثابت را انتخاب می‌کند. اما اگر مشکلات دندان‌های شما در سطوح پایین باشد، ممکن است پیشنهاد دندانپزشک، ارتودنسی متحرک باشد.

در شرایطی که براکت‌های ارتودنسی دیده نشود، ارتودنسی زیباتر خواهد بود و همینطور اعتماد به نفس افراد نیز افزایش پیدا خواهد کرد. اما فراموش نکنید که این روش برای همه مناسب نیست.

براکت فلزی نسبت به سایر انواع براکت مقاوم‌تر و با دوام‌تر است. چرا که اجزاء آن فلزی بوده و کمتر از سایر سیستم های براکت آسیب پذیر هستند.

براکت فلزی، علاوه بر اینکه جنس مقاومی دارد، هزینه کمتری نیز نسبت به سایر براکت‌های ارتودنسی دارد. اما اگر شرایط شغلی یا تحصیلی شما به نوعی است که زیبایی براکت‌ها برایتان اهمیت دارد، پیشنهاد می‌کنیم ارتودنسی مورد نظر خود را به صورت اقساطی انجام دهید.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۴.۱ / ۵. تعداد آرا: ۷۳۲۶

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها