آدرس : تهران، خیابان شهید بهشتی، خیابان بخارست، کوچه 6 ، پلاک 22، واحد 7       تلفن :   02188539720 

جستجو
۴.۶
(۹۸۵۶)

کشیدن دندان

در سالیان گذشته یکی از سریع‌ترین راهکارهای خلاص شدن از درد دندان آسیب دیده “کشیدن دندان” بود. اما امروزه این فرایند نه برای رهایی از درد، بلکه برای مقاصد دیگری مورد استفاده قرار می‌گیرد. با کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان در این مقاله همراه باشید تا به بررسی تمام موضوعات مربوط به کشیدن دندان بپردازیم.

دندان‌های دائمی جایگاه ویژه‌ای در زندگی یکایک ما دارند. این دندان‌ها از زمان رشد در دهان (سنین ۷ الی ۸ سالگی) تا پایان عمرشان، نقشی اساسی در صحبت کردن، غذا خوردن و زیبایی چهره‌ی ما ایفا می‌کنند.

به همین دلیل، مراقبت از آن‌ها تا پایان عمر بر ما واجب شده است. زیرا از دست دادن یک دندان بالغ می‌تواند سلامتی دندان و لثه را تهدید کند و ما را به ناچار با برخی مشکلات مانند افتادگی صورت، عفونت لثه، پوسیدگی دندان و غیر مواجه کند.

کشیدن دندان چیست؟

کشیدن دندان یکی از درمان‌های رایج و متداول در دندانپزشکی است که در شرایط خاص و زمانی که راه‌های درمانی دیگر جواب نمی‌دهند به بیمار پیشنهاد می‌شود. مثلا وقتی حجم شکستگی یا پوسیدگی آنقدر زیاد است که چاره ای جز استخراج دندان باقی نمی‌ماند.

گاهی اوقات، کشیدن یک دندان، بهترین راهکار برای حفظ سلامتی باقی دندان‌ها و لثه‌ها است. زیرا اگر دندان در جای خود باقی بماند، خطرات شدیدتر و جدی‌تری وضعیت دهان و دندان‌های شما را تهدید می‌کند.

کشیدن دندان چیست

به طور مثال، زمانی که پوسیدگی دندان به بیشترین حد خود رسیده است و با عصب کشی نیز درمان نمی‌شود، باید دندان را بکشید و از روش‌های جایگزینی دندان مانند ایمپلنت دندان استفاده کنید. زیرا باقی ماندن این دندان در دهان، به سایر دندان‌های مجاور نیز آسیب می‌زند.

دلیل کشیدن دندان چه چیزی است؟

گاهی اوقات مشکلات دندان آسیب دیده با عصب کشی دندان رفع می‌شود. اما در برخی موارد ضربه یا پوسیدگی شدید است و دندان دیگر قابل ترمیم نیست. از دیگر دلایلی که باعث dental Etraction می‌شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

۱. عفونت

در شرایطی که دندان دچار عفونت و آسیب شده باشد، دو راه برای رفع این مشکل وجود خواهد داشت. اگر عفونت در سطوح بالای دندان باشد و منجر به درگیر شدن پالپ دندان نشده باشد، مصرف داروهای آنتی بیوتیک و ترمیم ریشه دندان، مشکل را برطرف خواهد کرد.

اما در صورتی که آسیب وارد شده منجر به سطوح بالای عفونت در دندان شده باشد و مصرف آنتی بیوتیک هم کارساز نباشد، دندانپزشک مجبور به استخراج دندان خواهد بود. زیرا در غیر این صورت، عفونت به دندان‌های جانبی نیز سرایت خواهد کرد.

در چنین شرایطی، پیشگیری از گسترش عفونت اهمیت بالاتری نسبت به حفظ دندان خواهد داشت. زیرا اگر به دلیل به خطر افتادن سیستم ایمنی (مانند شیمی درمانی یا پیوند اعضا) احتمال عفونت یک دندان خاص گسترش یابد، دلیل کافی برای کشیدن دندان وجود دارد.

۲. بیماری پریودنتال

یکی از بیماری‌های دهان و دندان، بیماری پریودنتال می‌باشد. این بیماری نوعی عفونت باکتریایی است که با تجمع باکتری‌های ناشی از پلاک و جرم دندان، باعث عفونت لثه، استخوان و سایر بافت‌های اطراف دندان‌ها می‌شود. خونریزی و متورم شدن لثه از اصلی ترین عوارض این بیماری است.

اگر پریودنتال، باعث عفونت بافت‌ها و استخوان‌های احاطه‌کننده دندان شده باشد، ممکن است نیاز به کشیدن دندان داشته باشید. زیرا در صورت عدم درمان به موقع بیماری لثه، پوسیدگی دندان سلامتی سایر دندان‌ها را تهدید می‌کند.

۳. شلوغی دندان ها و درمان ارتودنسی

گاهی اوقات دندانپزشک برای انجام ارتودنسی به دلیل شلوغ بودن دهان، بزرگ بودن برخی دندان‌ها و نبودن جای کافی برای سایر دندان‌ها، مجبور به کشیدن برخی از دندان‌های دائمی می‌شود. این کار باعث ایجاد فضای بیش تر برای دیگر دندان‌ها شده و شرایطی را فراهم می‌کند که دندان‌ها همسطح و در کنار یکدیگر قرار گیرند.

۴. آسیب یا جراحت دندان

اگر دندانی در خط لثه یا نزدیک به آن بشکند، ممکن است ساختار دندان قابل مشاهده کافی نباشد و دیگر امکان ترمیم دندان مانند تاج دندان وجود ندارد. در این مواقع حذف دندان ضروری است.

۵. دندان شیری که به موقع نیفتاده

دندان‌های شیری عموما در سنین ۶ الی ۱۲ سالگی کودک می‌افتند. اما برخی شرایط خاص باعث به تأخیر افتادن و یا عدم افتادن به موقع دندان‌های شیری می‌شود.

دندان شیری که به موقع نیفتاده

یکی از رایج‌ترین مشکلاتی که هنگام رشد دندان‌های دائمی در کنار دندان‌های شیری مشاهده می‌شود، رویش دندان دائمی پشت دندان شیری است. این مشکل فشار زیادی به دندان‌ها وارد می‌کند.

برای رفع این موضوع دندانپزشک باید دندان شیری را بیرون بکشد. لذا در صورت مشاهده عدم افتادن دندان شیری حتما به دندانپزشک اطفال یا متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. زیرا دیر افتادن دندان‌های شیری ممکن است روی احوالات کودک تأثیر منفی بگذارد.

۶. دندان های نهفته و نیمه نهفته

اگر پس از اتمام دوره رشد، دندانی هنوز از لثه بیرون نیامده و یا فقط کمی از آن بیرون باشد، نهفته و نیمه نهفته نامیده می‌شوند که در اغلب موارد دندان‌های نیش و عقل به این شکل هستند. در صورت ایجاد مشکل برای فرد، دندانپزشک با روش جراحی این دندان‌ها را خارج خواهد کرد.

۷. قرارگیری در محل نادرست

برخی دندان‌ها (که در جای نامناسبی رشد کرده‌اند) می‌توانند به بافت نرم حفره دهان، لثه و یا زبان آسیب وارد کنند. از این رو، پزشک استخراج آن دندان را به شما توصیه می‌کند.

آمادگی برای کشیدن دندان

قبل از کشیدن دندان در دندانپزشکی، می‌توانید اقدامات زیر را برای آماده شدن انجام دهید:

  • تهیه لیستی از سؤالات برای پرسش از دندانپزشک برای درک کامل مراحل کشیدن دندان
  • در صورت داشتن هر نوع بیماری و مصرف هرگونه دارو، حتما به دندانپزشک اطلاع دهید.
  • در صورت مصرف داروهای رقیق کننده خون و داشتن حساسیت دارویی، دندانپزشک را مطلع کنید.
  • گاهی ممکن است به علت وجود عفونت، آنتی بیوتیک تجویز شود. حتما مصرف آن‌ها را جدی بگیرید.
  • روز مراجعه برای کشیدن دندان، حتما عکس رادیوگرافی از دندان را با خود به همراه داشته باشید تا دندانپزشک بتواند بهترین روش را برای کشیدن انتخاب کند.
  • مصرف دخانیات را حداقل یک روز قبل از جراحی کنار بگذارید. چرا که مصرف دخانیات خشک شدن حفره دندان و بدون پوشش شدن استخوان آلوئولار را به همراه خواهد داشت.
  • در صورت انجام جراحی با بیهوشی، ۱۲ ساعت قبل از جراحی از خوردن غذا خودداری کنید تا از تهوع بعد از بیهوشی جلوگیری شود.
  • به طور معمول در صورت استفاده دندانپزشک از داروی بی حسی موضعی نیازی به ناشتا بودن، نخواهد بود.
  • بهتر است برای انجام جراحی یا کشیدن دندان لباس راحت و گشاد بپوشید.

روش های کشیدن دندان

بسیاری از مراجعه کنندگان به کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان در مورد روش های کشیدن دندان دچار اشتباه هستند. آن‌ها تصور می‌کنند که کشیدن دندان صرفا از طریق تزریق بی حسی و درآوردن دندان صورت می‌گیرد.

این در حالی است که کشیدن دندان نمونه‌ها و روش‌های متفاوتی دارد. دانستن اینکه پس از حضور شما در دندانپزشکی برای کشیدن دندان قرار است چه اتفاقی پیش بیاید، خیلی از موضوعات و نگرانی‌های شما را برطرف می‌کند. در ادامه به تعدادی از این روش‌ها اشاره خواهیم کرد.

روش های کشیدن دندان

  • کشیدن ساده

یکی از رایج‌ترین روش‌های حذف دندان، کشیدن ساده است. کشیدن ساده همان چیزی است که اکثر مردم هنگام درمان به آن فکر می‌کنند. یعنی از جا در آوردن دندان پوسیده شده یا آسیب دیده.

کشیدن ساده معمولا برای دندان‌های بسیار پوسیده یا ریشه‌های آسیب‌دیده انجام می‌شود. در این روش، دندانپزشک با تزریق بی‌حسی موضعی ناحیه لثه را بی‌حس می‌کند و درد بیمار را کاهش می‌دهد.

برخلاف تصور، در این روش، دندان مستقیم از حفره کشیده نمی‌شود، بلکه با فشار وارد کردن به عمق لثه فشار ریشه از داخل فک خارج می‌شود. این روش ساده‌ترین روش استخراج است که نسبتاً سریع نیز اتفاق می‌افتد.

  • کشیدن جزئی

روش استخراج جزئی دندان مخصوص دندان‌هایی است که ریشه آن‌ها کاملا سالم و بدون آسیب‌دیدگی داخل استخوان فرد باقی می‌ماند. این روش نسبتا جدید است و تأثیرات مثبت و پایداری بر سلامتی دندان و استخوان فک بر جای می‌گذارد.

برداشتن دندان‌ها و ریشه آن‌ها باعث ضعیف شدن فک می‌شود. بنابراین کشیدن جزئی دندان بدون آسیب رساندن به فک، باعث جداسازی دندان شکسته و پوسیده می‌شود. کشیدن جزئی گزینه عالی برای کسانی است که تصمیم دارند دندان‌هایشان را حذف و ایمپلنت دندان را جایگزین آن کنند.

  • کشیدن همراه با جراحی

این راهکار برای حذف دندان زمانی استفاده می‌شود که استخراج (کشیدن) جزئی یا ساده دیگر امکان‌پذیر نیست. جراحی خارج کردن دندان همراه با ریشه در صورتی نیاز است که زیر خط لثه دچار پوسیدگی یا آسیب‌دیدگی شده‌است و با توجه به تعداد دندان‌های لازم برای کشیدن دندان و شدت پوسیدگی، ممکن است دندانپزشک تصمیم به بیهوشی کامل گیرد.

کشیدن ساده دندان | کشیدن دندان به شکل ساده

کشیدن‌های ساده و جزئی کم فعال‌ترین نوع کشیدن ها هستند و معمولا به کمترین مقدار بی‌حس کننده نیاز دارند. با این حال، اگر آسیب از دید خارج شده باشد یا به دندان‌ها و لثه های اطراف سرایت کند، کشیدن کمی ترسناک به نظر می‌رسد.

اما باز هم، سلامت دندان‌ها در اولویت قرار دارد و با تزریق دارو بی‌حسی انجام اقدامات دندانپزشکی تقریبا بدون درد رخ می‌دهد.

  • کشیدن دندان با استفاده از لیزر

یکی از روش‌هایی که به تازگی برای کشیدن دندان به کار گرفته می‌شود، لیزر است. این روش در دو مرحله و در مطب توسط دندانپزشک انجام می‌شود.

    • در مرحله نخست برای جداسازی بافت اطراف دندان و لق شدن آن در استخوان از لیزر کمک گرفته می‌شود. پس از جداسازی دندان از بافت خود، با استفاده از انبرک دندانپزشکی دندان به سادگی از حفره بیرون آورده می‌شود.
    • مرحله دوم، پس از کشیدن دندان انجام می‌شود. به این صورت که با کمک لیزر، هر گونه باکتری و میکروب باقی مانده در دندان نابود می‌شوند و هم‌چنین برای بستن محل‌های خونریزی، تحریک رشد استخوان فک و بافت‌های اطراف آن نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از مهم‌ترین مزایای روش لیزر می‌‌توان به کشیدن دندان بدون درد، تحریک رشد بافت سالم، حفظ بافت و ساختار استخوان فک، سرعت بهبود محل کشیده شدن دندان، کاهش ریسک عفونت باکتریایی، کاهش دوره ریکاوری و نقاهت پس از کشیدن دندان و ریسک کم تر برای بیمارانی که در معرض خطر هستند، اشاره کرد.

کشیدن دندان با استفاده از لیزر

ممکن است مقالات “باقی ماندن ریشه در لثه“، “خونریزی لثه” و “درمان عفونت دندان در خانه” برای شما مفید و کاربردی باشد.

مراحل کشیدن دندان

مراحل کشیدن دندان معمولا با توجه به نوع دندان و موقعیت آن متفاوت است. برای مثال، کشیدن دندان عقل نسبت به دندان پوسیده و آسیب‌دیده کاملا فرق می‌کند و ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. اما به‌طور معمول، این روش دارای چند مرحله اصلی است که در ادامه توضیح می‌دهیم.

بی‌حس کردن دندان

در اولین قدم، دندانپزشک باید هم دندان و هم استخوان و بافت لثه را بی‌حس کند. غیر از تزریق ماده بی‌حسی راه دیگری برای رفع احساس درد حین کشیدن دندان وجود ندارد.

لق کردن بافت لثه

دندان برای خارج شدن باید لق شود تا کشیدن آن راحت‌تر اتفاق بیافتد. این کار با کمک ابزارهای مختلف دندانپزشکی قابل اجرا است. این ابزارها بافت‌های لثه اطراف را گشاد می‌کنند و باعث لق شدن دندان در جای خود می‌شود. هدف از لق شدن دندان این است که اطمینان پیدا شود کشیدن دندان به بافت و لثه‌های اطراف آسیب وارد نمی‌کند.

قرار دادن گاز استریل

بعد از کشیدن دندان، داخل حفره لخته خون تشکیل می‌شود که دندان‌پزشک برای پیشگیری از خونریزی گاز استریل روی آن قرار می‌دهد و از شما می‌خواهد به آرامی روی آن فشار وارد کنید در صورت سخت بودن استخراج دندان، دندانپزشک دندان را به قطعات کوچک‌تر تقسیم می‌کند تا حین کشیدن هیچ دردی احساس نکنید.

فرآیند جدا کردن دندان از لثه

حین خارج کردن دندان چالش‌های بسیار متفاوتی برای دندانپزشک رخ می‌دهد و دندانپزشک از انواع ابزارها برای شل کردن دندان و خارج نمودن آن استفاده می‌کنند در این مرحله نیز بیمار ممکن است با برخی احساس‌ها مانند شنیدن صداهای مختلف و خارج شدن دندان را تجربه کند.

کشیدن دندان عقل

دندان‌های عقل آخرین دندان‌هایی هستند که در فک رشد می‌کند. این دندان‌ها در انتهای فک بالا و پایین قرار می‌گیرند و به دندان آسیاب سوم نیز شهرت دارند.

کشیدن دندان عقل

در شرایطی که دندان عقل سالم باشد، به درستی و در راستای صحیح خود رشد کرده باشد و وضعیت تماس آن با دندان‌های مقابل و مجاور بدون مشکل باشد، هیچ نیازی به کشیدن آن نخواهد بود و نه تنها عوارضی ندارد، بلکه به عنوان یک دندان کمکی نقش بسیار مفیدی در دهان ایفا می‌کند.

اما اگر این دندان نهفته باشد، در فک گیر کند، باعث ایجاد کیست دندان، عفونت و درد در استخوان فک شود و به دلیل نبودن فضای کافی برای رشد به سایر دندان‌ها فشار وارد کند، باید نسبت به کشیدن دندان عقل اقدام نمایید.

فرایند استخراج دندان عقل، سخت ترین نوع کشیدن دندان است. زیرا دسترسی به این دندان برای دندانپزشک بسیار مشکل است و خود بیمار نیز تا مدت‌ها پس از کشیده شدن دندان با درد و ناراحتی مواجه خواهد بود.

شرایط دهان و دندان‌ها بعد از کشیدن دندان

  • دندانپزشکان توصیه می‌کنند در هفته اول بعد از کشیدن از غذاهای مایع و نرم استفاده و از خوردن غذاهای تحریک‌کننده جلوگیری شود.
  • بهبودی پس از کشیدن دندان ممکن است کمی طول بکشد و مهم‌ترین روند بهبودی در سه روز اول اتفاق می‌افتد.
  • ممکن است بعد از رفع اثرات بی‌حسی، درد و ناراحتی دوباره احساس شود که دندانپزشکان برای رفع این موضوع مصرف برخی داروها را توصیه می‌کنند.
  • محل استخراج دندان نیز برای چند ساعت (حدود ۴ ساعت) با خونریزی همراه است که تا زمان متوقف شدن خونریزی گاز استریل روی آن باقی می‌ماند.

عوارض کشیدن دندان

کشیدن دندان یا dental etraction همیشه با مشکلاتی مانند درد، التهاب، کبودی، خونریزی و عفونت همراه است که تمام این موارد با گذشت زمان و مصرف داروهای ضد التهاب و ضددرد برطرف می‌شود.

اما برخی از این مشکلات کمی دردسرساز هستند و سلامتی باقی دندان‌ها را بر خطر می‌اندازند. برای مثال، پس از کشیدن دندان، احتمال حرکت کردن دندان‌های باقی‌مانده افزایش می‌یابد و نامرتبی دندان‌ها و تغییر در بایت رخ می‌دهد.

در ادامه با چنین مواردی بیشتر آشنا می‌شوید:

  • خشکی حفره: هنگام کشیدن دندان، لخته خون به‌طور طبیعی در ناحیه‌ای که دندان قبلا حضور داشته است، تشکیل می‌شود. گاهی اوقات این لخته خون زودتر از موعد از بین می‌رود و این موضوع می‌تواند منجر به خشکی حفره شود.
  • مرگ استخوان: معمولا کسانی که سابقه پرتودرمانی در ناحیه سر و گردن دارند، بعد از کشیده شدن دندان در معرض خطر ابتلا به بیماری به نام استئورادیونکروز می‌شوند. این وضعیت با مرگ استخوان در ناحیه دندان کشیده شده به دلیل آسیب به رگ‌های خونی منجر می‌شود.
  • ایجاد زخم در دهان: در صورت عدم توجه به توصیه دندانپزشکان برای مصرف نکردن غذا تا چند ساعت بعد از عمل جراحی، به دلیل بی حس بودن دهان ممکن است به طور ناخودآگاه زبان یا گوشه دهان خود را گاز گرفته و باعث ایجاد زخم شوید.
  • بی حس شدن لب و چانه: اگر برای کشیدن دندان‌های پایین (به خصوص دندان‌های عقل) به پزشک متخصص مراجعه نشود، ممکن است به عصب آلوئولار تحتانی آسیب وارد شده و منجر به بی حسی لب و چانه برای چند روز تا چند ماه شود. در برخی موارد نادر ممکن است این بی حسی برای همیشه باقی بماند.
  • شکستن استخوان: در برخی موارد نادر ممکن است شکستن استخوان فک در حین کشیدن دندان رخ دهد.

کشیدن دندان در زمان بارداری

کشیدن دندان در دوران بارداری از چند جهت قابل بررسی است. اول اینکه برای بررسی وضعیت دندان، نیاز به تصاویر برداری از دهان و دندان با اشعه ایکس است. در صورتی که در دوره ۳ ماهه اول بارداری خود باشید، ممکن است پزشک زنان به شما پیشنهاد دهد تا این کار را انجام ندهید. زیرا ممکن است اشعه برای کودکی که در وجودتان دارید، مضر باشد.

کشیدن دندان در زمان بارداری

از سویی دیگر، اگر دندان به شدت عفونی شده باشد، نیاز به کشیدن دندان بسیار جدی خواهد بود. زیرا خطر تکثیر عفونت به سایر دندان‌ها و حتی ارگان‌های دیگر وجود خواهد داشت.

توصیه دکتر بنیانیان به زنان بارداری که با مشکلات دندانی مواجه و مجبور به کشیدن آن هستند، انجام دادن این فرایند در سه ماهه دوم بارداری (از سه ماهگی تا شش ماهگی) است. در این بازه، هم اندام‌های اصلی کودک شما تشکیل شده است و هم نشستن روی صندلی مخصوص دندانپزشکی و تزریق بی حسی آسیب زا نخواهد بود.

با این حال، پیش از اقدام برای درمان دندان خود و کشیدن آن، حتما با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید و به توصیه‌های ارائه شده او توجهی مضاعف نشان دهید.

کشیدن دندان شکسته

در برخی از مواقع ممکن است دندانی به دلیل پوسیدگی زیاد و بیش از حد، وارد شدن ضربه و یا ضعف اعصاب دندان بشکند. در چنین شرایطی، اگر دندانپزشک قادر به حفظ ساختار دندان باشد، آن را درمان می‌کند و با کمک لمینت دندان، روکش دندان یا کامپوزیت دندان، آن را به شکل طبیعی خود باز می‌گرداند.

اما در شرایطی که میزان شکستگی و آسیب بیش از حد باشد، دندانپزشک مجبور به کشیدن دندان خواهد بود. استخراج دندان شکسته از نظر فرایندی، تفاوت زیادی با کشیدن دندان معمولی نخواهد داشت.

نقش متخصص در کشیدن دندان

معمولا مناسب‌ترین و بهترین پزشک متخصص برای کشیدن دندان، دندانپزشک متخصص جراحی دندان است. در شرایطی که دندان در شرایط معمولی باشد (نهفته و نیمه نهفته نباشد) و یا نیاز به تخلیه ریشه دندان پس از کشیدن نباشد، دندانپزشک عمومی نیز می‌تواند دندان شما را بکشد.

اما اگر وضعیت دندانی که قصد کشیدن آن را دارید خاص باشد، نهفته یا نیمه نهفته باشد، ریشه دندان آسیب دیده باشد و یا حتی در شرایطی که دندان مورد نظر شما دندان عقل باشد، باید به جراح دندان و یا حتی جراح فک مراجعه کنید.

نقش متخصص در کشیدن دندان

حتی ممکن است خود دندانپزشک عمومی شما به شما پیشنهاد دهد تا از خدمات یک پزشک متخصص در این زمینه استفاده کنید. زیرا گاهی اوقات، فرایند کشیدن دندان بسیار پیچیده خواهد بود و شما به مهارت بالای پزشک احتیاج خواهید داشت.

متخصص جراحی دندان به شکلی وسیع تر بر روش‌های اصلاحی و درمانی دهان و فک بیماران تمرکز دارند. همچنین اغلب با دیگر جراحان و ارتودنتیست ها همکاری می‌کنند.

دندانپزشک برای کشیدن دندان از چه ابزارهایی استفاده می‌کند؟

معمولا سینی مورد نیاز برای کشیدن دندان شامل ابزارهای زیر است.

  • رول های پنبه‌ای
  • عامل بی‌حس کنند موضعی
  • سوزن بیهوشی
  • سرنگ
  • آینه
  • کاوشگر
  • گاز پانسمان
  • کورت جراحی
  • فورسپس

عفونت دندان کشیده شده

در صورتی که دندان کشیده شده شما دچار عفونت در محل کشیدن شود، بهتر است به سرعت به دندانپزشک خود مراجعه کنید. عفونت دندان می‌تواند به جریان خون و به تبع آن به تمام ارگان‌های بدن وارد شود و تأثیری منفی از خود به جا بگذارد. بنابراین درمان سریع آن ضروری است.

علائم عفونت بعد از استخراج دندان

علائم عفونت بعد از استخراج دندان

عفونت دندان کشیده شده ممکن است با علائم و نشانه‌های مختلفی همراه باشد. اما تعدادی از شاخص ترین علائم عفونت دندان شامل موارد زیر است:

  • درد
  • تورم
  • خونریزی
  • تب
  • بوی بد دهان

درمان عفونت دندان کشیده شده

در صورتی که پس از مشاهده علائم عفونت دندان کشیده شده به دندانپزشکی مراجعه کنید، دندانپزشک برای شما داروهای آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد. اما در شرایطی که امکان حضور در دندانپزشکی برای شما مهیا نباشد، می‌توانید تا آن زمان از اقدامات زیر جهت جلوگیری از تشدید عفونت، درمان عفونت دندان و کاهش درد استفاده کنید.

  • شستشوی دهان با آب ولرم و نمک.
  • استفاده از کمپرس سرد روی گونه.
  • استفاده از ضدعفونی کننده دهانی.

خونریزی دندان بعد از کشیدن

خونریزی کردن جای دندان پس از کشیده شدن اتفاقی کاملا طبیعی است. این خونریزی ممکن است تا ۲۴ ساعت پس از کشیده شدن دندان نیز ادامه داشته باشد. (البته نه به شدت ساعت اول)

اما اگر خونریزی شدید و طولانی مدتی داشته باشید، بهتر است به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا علت این مشکل مورد بررسی قرار بگیرد. تا زمان مراجعه به دندانپزشک، محل خونریزی دندان کشیده شده را با یک گاز استریل فشار دهید. این کار به توقف خونریزی کمک خواهد کرد.

خونریزی دندان بعد از کشیدن

دلیل بند نیامدن خون بعد از کشیدن دندان

  • لخته نشدن خون در محل دندان کشیده شده.
  • مشکلات خونی و انعقادی.
  • شدت بالای عفونت در محل.
  • ضعف سیستم ایمنی بدن.

پس از کشیدن دندان چگونه از آن مراقبت کنیم؟

  • پس از خارج کردن دندان طی ۲۴ ساعت، کم‌کم می‌توانید فعالیت‌های عادی خود را آغاز کنید.
  • تا ۲۴ ساعت اول از تف کردن و شستن شدید دهان خودداری کنید.
  • بلافاصله بعد از کشیدن دندان کیسه یخ در آن ناحیه بگذارید باید هر ۱۰ دقیقه یخ را بگذارید و ۱۰ دقیقه بردارید. این کار باعث می شود ورم نکند.
  • برای پیشگیری از عفونت محلول بعد از ۲۴ ساعت، آب نمک و یا سرم شستشو داخل دهان خود بچرخانید.
  • به‌طور معمول مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
  • مراقب باشید که برش ایجاد شده باز نشود و خونریزی اتفاق نیوفتد.
  • در چند روز اولیه بهتر است از غذاهای نرم مانند سوپ، ماست، سیب‌زمینی، ژله و… استفاده کنید.
  • رژیم غذایی خود را می‌توانید دنبال کنید، اما از خوردن غذاهای سفت بپرهیزید.
  • دوره نقاهت معمولا چند روز است که گاهی اوقات تا دو هفته طول می‌کشد.
  • اگر با علائم غیرعادی مواجه شدید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.

بهترین مسکن برای درد دندان کشیده شده

دندانپزشکی که نسبت به کشیدن دندان شما اقدام می‌کند، راهکارهایی نیز برای کاهش درد دهان و جای خالی دندان کشیده شده نیز به شما ارائه خواهد داد. در صورتی که پس از کشیدن دندان با درد شدیدی مواجه بودید، می‌توانید هر ۸ ساعت یک بار از قرص‌های مسکن استفاده کنید.

بهترین مسکن برای درد دندان کشیده شده

متداول‌ترین داروهای مسکن برای کاهش درد دندان کشیده شده شامل موارد زیر است:

  • ایبوپروفن
  • استامینوفن (ساده یا کدئین)
  • ناپروکسن
  • مفنامیک اسید
  • ژلوفن
  • دیکلوفناک

در صورتی که درد شما در حد عوارض کشیدن دندان و دردی معمولی است، می‌‌توانید از روش‌های درمان خانگی دندان درد نیز استفاده کنید که ما در مقاله‌ای مجزا، مفصلا به توضیح آن پرداخته ایم.

کشیدن دندان با لیزر

دندانپزشکی نیز مانند دیگر حوزه‌های درمان با کمک پیشرفت تکنولوژی دچار تغییرات شگفتی شده است. یکی این تغییرات حضور لیزر در انجام اقدامات دندانپزشکی است.

لیزر تشکیل شده از پرتو بسیار باریک و متمرکزی است که هنگام برخورد با بافت، باعث جداسازی آن می‌شود. از این ابزار برای تراشیدن بافت‌های نرم و سخت استفاده می‌کنند که روند درمانی را بسیار تسهیل می‌بخشد.

هزینه کشیدن دندان

قیمت استخراج دندان در دو دسته بندی قرار خواهد گرفت:

  • هزینه کشیدن دندان با جراحی
  • هزینه کشیدن دندان بدون جراحی

در صورتی که برای کشیدن دندان به جراحی نیاز باشد، طبیعتا ملزم به پرداخت هزینه بیشتری خواهید بود. همچنین، هرچقدر فرایند جراحی و پیچیدگی‌های عمل دشوارتر باشد، به هزینه کشیدن دندان نیز افزوده خواهد شد.

علاوه بر موضوع بالا، مهارت و تخصص دندانپزشک نیز تاثیر به سزایی بر تعرفه کشیدن دندان خواهد گذاشت. طبیعتا دستمزد یک متخصص جراح دندان، بیشتر از یک دندانپزشک عمومی خواهد بود که البته این موضوع، راحتی جراحی نیز برای شما آسان‌تر خواهد کرد.

جمع بندی نهایی

کشیدن دندان فرایند پیچیده‌ای است که بسیاری از ما ممکن است در طول عمر خود به آن احتیاج پیدا کنیم. در شرایطی که ناگریز به کشیدن یک یا تعدادی از دندان‌های خود شدیم، بهتر است که تمام جوانب ایمنی و مراقبتی را رعایت کنیم تا این فرایند را به خوبی و به آسان‌ترین صورت ممکن پشت سر بگذاریم.

کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان، با کادری متخصص و مجرب، کلیه خدمات مربوط به کشیدن دندان و جراحی دندان را به مراجعه کنندگان عزیز ارائه خواهد داد.

در صورتی که ساکن شهر تهران هستید و نیاز به مشاوره و دریافت خدمات کشیدن دندان کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان دارید، می‌توانید با شماره تلفن ۰۲۱۸۸۵۳۹۷۲۰ تماس حاصل نمایید و یا به کلینیک ما واقع در میدان آرژانتین، خیابان احمد قصیر (بخارست)، خیابان ششم غربی، پلاک ۲۲، واحد ۷ مراجعه نمایید.

سوالات متداول کشیدن دندان عقل و نهفته

بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل، زمانی است که دو سوم ریشه دندان تشکیل شده است. برای تشخیص زمان مناسب به دندانپزشکی با تجربه و حرفه‌ای مراجعه کنید.

دندان‌های نهفته بدون اطلاع بیمار در طولانی مدت مشکلات زیادی را ایجاد می‌کنند و در صورت عدم جراحی آن ممکن است عواقب غیر قابل بازگشتی نیز داشته باشند. پس در چنین مواقع ضروری برای خارج کردن دندان نهفته از جراحی کمک می‌گیرند تا دسترسی به دندان امکان‌پذیر شود.

در صورتی که دندان عقل نهفته به عصب نزدیک یا با آن در تماس باشد انجام این جراحی به‌دقت و مهارت بسیار بالایی نیاز دارد و احتمال آسیب‌دیدگی عصب دندان بسیار بالاست. در چنین مواقعی باید جراحی دندان توسط متخصص فک و صورت انجام شود و با تجویز عکس‌های دقیق‌تر محل قرارگیری دندان قابل حدس باشد.

خیر، معمولاً هیچ مشکلی به وجود نمی‌آورد و باقی ماندن ۲ الی ۳ میلیمتر ریشه دندان نگرانی ندارد. اما بهتر است بعد از کشیدن دندان تحت نظر دندانپزشک قرار بگیرید و با چاپ سالیانه وضعیت دندان‌های خود را بررسی کنید.

احساس درد چند روز یا چند هفته بعد از جراحی کاملاً طبیعی است، مخصوصاً اگر جراحی برای خارج نمودن دندان‌های عقل نهفته انجام‌شده باشد.

ژلوفن، بکلوفن، دیکلوفناک، بروفن و استامینون

بهبود جای دندان کشیده شده بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت به طول می‌انجامد. پس از گذشت این دوره، درد، تورم و خون ریزی دندان به مرور کاهش پیدا می‌کند و شرایط دندان‌های شما به حالت عادی خود بازمیگردد.

پس از گذشت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه بعد از کشیدن دندان باید گاز استریل را بردارید. در صورت خونریزی مجدد، گاز استریل و تمیز جدیدی را با گاز قبلی جایگزین کنید. 

قرقره کردن آب نمک در دهان یکی از بهترین روش‌های مراقبتی دهان و دندان پس از کشیدن دندان است.  این کار از ایجاد عفونت در محل زخم جلوگیری می‌کند و به تسکین درد ناشی از کشیده شدن دندان و کاهش خونریزی در ناحیه دندان نیز کمک می‌کند.

نوشیدن مستقیم آب (با لیوان) تا ۲۴ ساعت پس از کشیدن دندان ممنوع است. زیرا این کار باعث پارگی لخته تشکیل شده در محل دندان کشیده شده و شروع دوباره خونریزی می‌شود.

در صورت تشنگی، از ۲ ساعت بعد از کشیده دندان به بعد، با کمک نی، آب ولرم بنوشید.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۴.۶ / ۵. تعداد آرا: ۹۸۵۶

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها