آدرس : تهران، خیابان شهید بهشتی، خیابان بخارست، کوچه 6 ، پلاک 22، واحد 7       تلفن :   02188539720 

جستجو
۴.۶
(۵۹۰۰)

عصب کشی دندان ، درمان ریشه، اندو

اگر به بیمارانی که همه روزه به کلینیک‌های دندانپزشکی سراسر دنیا مراجعه می‌کنند بگوییم بدترین فرایند دندانپزشکی از نظر شما چیست می‌گویند عصب کشی دندان! اما دلیل دوست نداشتن عصب کشی دردناک بودن خود این فرایند نیست. افراد، از دردی که قبل و بعد از عصب کشی به آن‌ها تحمیل می‌شوند ناراحتند.

به همین دلیل است که بسیاری از افراد (خصوصا در سنین بالا) بلافاصله پس از اینکه دردی را در دندان‌های خود احساس می‌کنند به سراغ کشیدن دندان می‌روند. فارغ از اینکه پیشنهاد تمام پزشکان، نگهداری کردن از دندان طبیعی خود فرد است. حتی در صورتی که دندان در بدترین وضعیت خود باشد!

ما در این مقاله تهیه شده توسط تیم تحریریه تخصصی کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان، از متخصصان این کلینیک خواستیم تا ما در خصوص روال انجام عصب کشی دندان، درمان ریشه و اندو راهنمایی کنند. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

فیلم عصب کشی دندان

عصب کشی دندان چیست؟

عصب کشی دندان یا درمان ریشه ( Root canal therapy ) به فرآیندی در دندانپزشکی گفته می شود که در آن دندانپزشک پس از برداشت پوسیدگی های دندان، کانال های دندان را پیدا کرده و عفونت، اعصاب و مویرگ های داخل کانال را تخلیه می کند. در تکمیل مراحل عصب کشی دندان، دندانپزشک پس از شستشو و تمیز کردن کانال های دندان به آن ها شکل می دهد و آنها را با گوتا پرکا پر می نماید.

تمامی نام های عصب کشی دندان، درمان ریشه دندان، اندو، روت کانال، Endodontic therapy و Root canal therapy، همگی به یک معنی هستند و به عنوان راهکار درمان عفونت ریشه دندان به کار می‌روند.

عصب کشی دندان | عصب کشی چیست

اولین نمود وجود هر گونه مشکل در دندان، احساس درد و حساس شدن دندان نسبت به سرما و گرما است. در چنین مواقعی، معمولا دندانپزشکی که به او مراجعه می‌کنید به شما پیشنهاد می‌دهد که یک عکس تخصصی از دندان خود تهیه کنید. (اکثر کلینیک‌های معتبر مانند کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان امکان تهیه عکس را در خود کلینیک دارا هستند.)

پس از تهیه عکس، اگر مشکل در ناحیه ریشه دندان و اعصاب آن باشد و یا ریشه دندانتان دچار آسیب و عفونت شده باشد، دندانپزشک به شما پیشنهاد می‌دهد که برای از بین بردن این عفونت عصب‌های دندان از داخل ریشه‌ها خارج کند و ریشه از عصب تخلیه شود.

درمان ریشه دندان

مناسب ترین اصلاح برای خارج کردن عصب‌های موجود در دندان و ترمیم دندان آسیب دیده، اصطلاح “درمان ریشه دندان” است. اما به دلیل اینکه در این فرایند، عصب‌ها از دندان به بیرون کشیده می‌شوند، نوع رایج این اصلاح، عصب کِشی و نوع کمتر رواج یافته آن عصب کُشی نام دارد.

اما در حقیقت، تمامی این کلمات و اصطلاحات در یک معنا به کار برده می‌شوند. حالا، برای اینکه بهتر به روال انجام این روش درمان در دندانپزشکی پی ببریم، بهتر است کمی بیشتر درباره ساختار دندان بدانیم.

ساختار و آناتومی دندان، قسمت های مختلف دندان

ساختار ظاهری دندان

اگر به یک دندان کشیده شده سالم از بیرون نگاه کنید، می‌بینید که دندان از دو قسمت تشکیل شده است.

  • قسمت بالایی (که رنگی سفید یا شیری دارد و به آن تاج دندان گفته می‌شود)
  • قسمت پایینی (که کمی زرد رنگ‌تر است و به آن ریشه دندان گفته می‌شود)
ساختار دندان - عصب کشی دندان

آناتومی دندان

بیاید کمی عمیق‌تر وارد ساختار و آناتومی دندان شویم. اگر دندان را از مقطع عمودی برش بزنیم، چیزی شبیه به شکل بالا از داخل دندان می‌بینیم.

از بالا به پایین ابتدا مینای دندان (Enamel) قرار دارد که عاج دندان (Dentin) را احاطه کرده و جلوه ظاهری و سفید دندان به دلیل وجود مینای دندان است. مینای دندان در کسانی که دچار دندان قروچه یا سایش دندان‌ها هستند از بین می‌رود و عاج زرد رنگ نمایان می‌شود.

پالپ دندان

بعد از عاج دندان، حفره پالپ یا اتاقک پالپ (Pulp chamber) قرار دارد. پالپ محل تجمع و اتصال اعصاب و مویرگ‌های دندان است. اگر پوسیدگی دندان تا اتاقک پالپ پیشروی کرده باشد، حتما دندان فرد نیاز به عصب کشی پیدا می‌کند و در اکثر موارد با درد زیاد دندان همراه است.

عصب کشی | پالپ دندان

گاهی هم ممکن است پوسیدگی تا نزدیک اتاقک پالپ نفوذ کرده باشد؛ ولی هنوز به پالپ آسیبی وارد نشده باشد. در این صورت دندانپزشک پس از برداشتن پوسیدگی‌ها، روی اتاقک پالپ را با مواد مخصوصی (مثل ایزوگام) به اصطلاح کف بندی می‌کند و بعد دندان را با مواد ترمیمی پر می‌کند.

این کار در برخی اوقات موثر است و درد فرد را پس از یک هفته تا ۱۰ روز از بین می‌برد. ولی اگر دندان به کف بندی جواب نداد، چاره ای جز عصب کشی باقی نمی‌ماند.

ریشه دندان

پایین اتاقک پالپ ریشه‌ها قرار دارند. کانال‌های دندان از داخل همین ریشه‌ها می‌گذرند. بسته به شماره دندان و محل قرار گیری آن، ممکن است دندان دارای یک ، دو ، سه ، چهار یا حتی پنج کانال باشد. در مواردی نادر بیش از پنج کانال دندان هم برای یک دندان وجود دارد.

در صورتی که پوسیدگی تا اتاقک پالپ نفوذ کرده باشد، دندانپزشک باید طی مراحلی اعصاب و مویرگ‌های دندان را از داخل کانال‌ها تخلیه کند و پس از شستشوی کانال‌ها، آن‌ها را با مواد خاصی پر می‌کند و دندان آماده مراحل بعدی درمان می‌گردد.

دلایل آسیب به عصب دندان

در اکثر مواقع، درمان ریشه دندان در مواقعی صورت می‌گیرد که پالپ دندان به یکی از دلایل زیر آسیب جبران ناپذیری دیده باشد. مثلا:

  • تروما یا همان آسیب دیدگی ناگهانی دندان.
  • پوسیدگی تاج دندان  تا پالپ یا نزدیکی اتاقک پالپ دندان.
  • شکستگی و خرد شدن روی دندان.
  • پوسیدگی شدید حاصل از یک پوسیدگی درمان نشده.
  • انجام روش‌های مختلف درمانی روی یک دندان.
  • آسیب دیدگی دندان مانند آسیب حاصل از ضربه به فک.
  • پوسیدگی کلاس ۵ از سطح طوق دندان که بیشتر به دلیل مصرف دخانیات ایجاد می‌گردد.

نشانه های درد عفونت

اما این تنها دلیل عصب کشی دندان نیست. گاهی ممکن است بدون اینکه به پالپ دندان آسیبی وارد شده باشد، دندان دچار کیست دندان یا ضایعه شود که در این صورت با وجود سلامت خود دندان، دندانپزشک مجبور به عصب کشی یا جراحی اپیکو آن دندان می‌باشد.

این ضایعه می‌تواند ارثی، وارد شدن ضربه، خوردن خوراکی و غذای سفت و سخت و حتی به دلیل وارد شدن فشار زیاد به دندان باشد. در این صورت (که معمولا با درد بسیار شدید، بوی بد دهان و یا عفونت و تورم همراه است) بایستی سریعا به دندانپزشکی مراجعه کنید و تحت نظر دندانپزشک خود در بهترین طرح درمان استفاده کنید.

نشانه های ضرورت به عصب کشی دندان

نشانه‌هایی که بعد از دیدن آن‌ها می‌توانید در خصوص قطعی بودن نیاز به درمان عصب کشی دندان مطمئن شوید.

نشانه های ضرورت به عصب کشی دندان

  • درد در حین گاز زدن یا جویدن غذا بر اثر فشار بر روی دندان.
  • درد در حین نوشیدن مواد سرد یا گرم بر اثر حرارت.
  • درد بی دلیل، شدید و پایدار.
  • تورم و بزرگ شدن سطح لثه به شکل جوش‌های سر سفید یا سفت که به طور کلی به آبسه دندان معروف‌اند.
  • دردهای شبانه دندان.
  • آفت دهان.
  • تغییر رنگ دندان‌ها به‌دلیل پوسیدگی شدید.
  • لق شدن دندان.
  • خارج شدن چرک از لثه و ورم کردن لثه‌ها (که نشانه‌های عفونی شدن دندان می‌باشند.)

باید اشاره کرد که در برخی موارد، دندان‌هایی که نیاز به درمان ریشه دارند، هیچ کدام از علائم ذکر شده را ندارند. در اینجا اهمیت ویزیت شدن مداوم توسط دندانپزشک به چشم می‌خورد.

مراحل عصب کشی دندان

پیش از شروع مراحل عصب کشی دندان، ابتدا دندانپزشک شرایط دندان‌های بیمار را بررسی می‌کند و با کمک عکس‌های رادیوگرافی به تشخیص میزان پوسیدگی و آسیب می‌پردازد.

در صورتی که پوسیدگی به قسمت پالپ رسیده باشد و کانال‌های عصبی را درگیر کرده باشد، عمل عصب‌کشی بالافاصله (با توجه به وقت دندانپزشک) آغاز می‌شود.

اما در صورتی که دندان با آبسه شدید (به شکلی که صورت به شدت ورم کرده باشد) روبه‌رو باشد، ابتدا دندانپزشک برای بیمار داروی آنتی بیوتیک تجویز میکند تا قبل از هر کاری، عفونت و التهاب کاهش پیدا کند.

سپس، بعد از حدود ۳ الی ۶ روز، فرایند درمان ریشه دندان بیمار شروع می‌شود. مصرف آنتی بیوتیک‌ها از شدت ورم و درد دندان می‌کاهند. معمولاً عصب‌کشی طی مراحل زیر انجام می‌شود:

  • تزریق داروی بی حسی

در اولین مرحله عصب کشی، دندانپزشک با تزریق داروی بی حسی، دندان مورد نظر و بافت اطراف آن را بی حس می‌کند تا طی مراحل کار، شخص دچار هیچ درد و ناراحتی نشود. تزریق بی حسی با کمی سوزش همراه است، اما نگران نباشید. این احساس خیلی زود رفع می‌شود.

  • پیدا کردن سر عصب ها

دندانپزشک با کمک فرز توربین به سوراخ کردن عاج دندان می‌پردازد تا به اتاقک پالپ برسد و محل ورود به کانال یا کانال‌های دندان را پیدا کند. تعداد کانال‌های یک دندان معمولا از ۱ کانال تا ۴ کانال متغیر است.

  • پاکسازی کانال های دندان

پس از پیدا کردن کانال‌ها نوبت به تخلیه کانال می‌رسد. کانال دندان با وسایل مخصوصی توسط دندانپزشک به طور کامل از وجود اعصاب و رگ‌ها و عفونت تخلیه می‌گردد.

جالب است بدانید کانال‌های عصبی هر دندانی با دیگری متفاوت است. در صورتی که انتهای ریشه‌ها دارای عفونت و ضایعه باشد، دندانپزشک معمولا عصب کشی را در ۲ مرحله انجام می‌دهد.

  • شستشوی کانال ها

این مرحله مهمترین بخش از عصب کشی دندان است و بایستی در هر مرحله شستشوی کانال دندان به درستی انجام گیرد. بهترین عصب کشی‌ها هم اگر در مرحله‌ی شستشوی داخل کانال ناقص باشد با شکست مواجه خواهند شد.

  • شکل دهی به کانال ها

پس از تخلیه و شستشوی کانال‌ها نوبت به شکل دهی آن می‌رسد. دندانپزشکان مجرب معمولا برای این کار از دستگاهی به نام اپکس لوکیتور و روتاری استفاده می‌کنند.

استفاده از این دستگاه به شرطی که دندانپزشک مهارت کافی کار با آن را داشته باشد، عصب کشی دندان را تمیز تر و درصد خطا را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.

  • پر کردن کانال ها

در نهایت، نوبت به پر کردن جای خالی عصب دندان با استفاده از ماده خاصی به نام گوتا پرکا و سیلر می‌رسد. در اینجا خیلی مهم است که دندانپزشک تا انتهای کانال را با گوتا پر کند.

اکثر دندانپزشکان تازه کار در این قسمت مشکل دارند و نمی توانند تا انتهای کانال را پاکسازی و پر نمایند که در این صورت دندان پس از مدتی ضایعه داده و نیاز به عصب‌کشی مجدد یا کشیدن و جایگزینی با ایمپلنت پیدا می‌کند.

عفونت دندان عصب کشی شده

مراحل عصب کشی دندان بسیار ساده و راحت است و طی ۱۵ الی ۳۰ دقیقه و طی یک الی سه جلسه انجام می‌شود. شما می‌توانید بعد از انجام عصب‌کشی بدون اینکه احساس درد یا ناراحتی را تجربه کنید به راحتی به فعالیت روزانه خود بپردازید.

آیا درمان ریشه دندان درد دارد؟

یکی از اصلی‌ترین دلایل افراد برای امتناع از عصب کشی دندان، ترسیدن از درد طی این فرایند است. حقیقت این است که عصب کشی دندان آنقدر‌ها که گمان می‌کنید آزار دهنده و دردناک نیست.

همانطور که در بخش مراحل درمان ریشه دندان به این موضوع پرداختیم، دندانپزشک پیش از شروع فرایند عصب کشی، از آمپول بی حسی برای بی حس کردن دندان‌های شما استفاده می‌کند.

احساس درد در زمان عصب کشی دندان

احساس درد در زمان عصب کشی دندان

این آمپول، فرایند دردناک بودن درمان ریشه دندان را از بین می‌‌برد. اما در شرایطی خاص، شما همچنان احساس درد خواهید داشت. این شرایط شامل موارد زیر است:

  • اگر دندان شما عفونت داشته باشد (و پیش از عصب کشی داروی آنتی بیوتیک مصرف نکرده باشید)
  • اگر دندانپزشک آمپول را به درستی برای شما تزریق نکرده باشد.
  • اگر مواد بی حسی آمپول از کیفیت خوبی بهره‌مند نباشید (و یا حتی تاریخ گذشته باشند.)

نگاهی بیاندازید به مقاله‌ی: درمان عفونت دندان در خانه

بعد از اتمام عصب‌کشی  دندان هم، قرار نیست شما با دندان درد مواجه شوید. زیرا دندانپزشک، اعصاب موجود در دندان آسیب دیده را به طور کامل تخلیه کرده است. بنابراین داشتن احساس درد در آن دندان غیرمنطقی است.

اما ممکن است با احساسی شبیه به تیر کشیدن دندان بعد از عصب‌کشی  یا ذوق زدن دندان (درد ضربان دار بعد از عصب کشی) مواجه باشید که احساسی کاملا طبیعی است.

به همین دلیل است که دندانپزشک به شما پیشنهاد می‌کند تا به مدت ۳۶ ساعت، هر هشت ساعت یکبار از قرص مسکن (مانند استامینوفن ساده، استامینوفن کدئین و یا ژلوفن) استفاده کنید.

روکش دندان عصب‌کشی شده

توصیه پزشکان پس از انجام عصب کشی، استفاده کردن از روکش دندان است. روکش دندان کلاهک ثابتی است که دور تا دور دندان ترمیم شده و عصب کشی شده‌ی شما را می‌گیرد و ظاهری زیبا به دندان می‌دهد.

کاربرد روکش دندان برای دندان عصب کشی شده، علاوه بر زیباتر کردن ظاهر دندان، مراقبت از دندان است. زیرا دندان بدون رگ، بدون عصب و بدون جریان خون، دندانی مرده است که با مرور زمان، روز به روز شکننده‌تر از قبل می‌شود.

با قرار گرفتن روکش روی دندان عصب کشی شده، عمر و استحکام دندان بالا می‌رود. در شرایطی مانند زیر، روکش اهمیت بالاتری نسبت به سایر مواقع دارد:

  • در شرایطی که دندان شما دچار شکستگی و ساختار طبیعی خود را از دست داده باشد.
  • در شرایطی که دندانپزشک مجبور به ایجاد تغییر در سطح وسیعی از دندان شده باشد.
  • در شرایطی که دندان با مواد تیره پر شده باشد.

روکش دندان در موارد دیگری نیز کاربرد دارد که ما در مقاله‌ی روکش دندان، مفصلا به توضیح آن پرداخته‌ایم.

عوارض درمان ریشه دندان

عصب‌کشی دندان نه تنها عوارضی ندارد، بلکه شما را از شر یک دندان آسیب دیده و دردناک خلاص می‌کند؛ بدون اینکه نیازی به کشیدن دندان باشد. اما ممکن است پس از عصب کشی با مشکلاتی کوتاه و موقتی مواجه شوید. این عوارض قطعی نیست و ممکن است بسیاری از افراد با آن درگیر نشوند.

عوارض درمان ریشه دندان

نمونه‌هایی از مشکلات و عوارض عصب کشی دندان شامل موارد زیر است:

  • احساس ناراحتی در ناحیه فک و دندان‌ها
  • سر درد
  • عفونت در ناحیه دندان عصب کشی شده
  • احتقان سینوسی
  • ترک خوردن دندان
  • تغییر رنگ دندان

دلیل درد دندان عصب کشی شده

در برخی موارد، ممکن است بیمار پس از عصب کشی دندان، باز هم دچار احساس درد و ناراحتی در آن ناحیه باشد. دندانپزشکان در این شرایط، دندان عصب کشی شده را از نظر زمانی به سه بازه تقسیم می‌کنند.

درد در دندان عصب کشی شده، تا یک ماه پس از عصب‌کشی

اگر مدت کوتاهی از فرایند عصب کشی دندان گذشته باشد، این عارضه به احتمال بیشتر به دلیل وجود التهاب و عفونت در دندان در نظر گرفته می‌شود.

درد در دندان عصب کشی شده، از یک ماه تا یک سال پس از عصب‌کشی

اگر بین ۱ تا چند ماه از درمان ریشه دندان گذشته باشد، ممکن است این درد به دلایل دیگری اتفاق افتاده باشد. در چنین شرایطی اصطلاحا درد به دندان مرده بازگشته است.

در چنین شرایطی، احتمالا مشکل بخاطر یکی از دلایل پر کردن بیش از حد دندان، شکستگی کانال ریشه و یا باقی ماندن یک کانال اضافی در دندان است. دندان‌ها ممکن است در مواردی بسیار نادر، بیش از ۵ کانال داشته باشند!

درد در دندان عصب کشی شده، چندین سال پس از عصب‌کشی

درد دندان عصب کشی شده بعد از چند سال را می‌توان به دلایل متعددی نسبت داد. ایجاد ترک و شکستگی در دندان عصب کشی شده (خصوصا در مواقعی که بیمار از روکش برای دندان خود استفاده نکرده باشد)، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، به تعویق افتادن فرایند ترمیم و پر کردن دندان و از بین رفتن پر شدگی دندان از دلایل اصلی درد دندان در دندان عصب‌کشی شده است.

در برخی از موارد، حتی ممکن است بیمار به درمان ریشه مجدد دندان نیز نیاز پیدا کند. اما عصب کشی مجدد به چه معنایی است؟ با کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان همراه باشید تا به بررسی دقیق‌تر این موضوع بپردازیم.

درمان ریشه مجدد دندان ( Re-Treatment )

با رعایت اصول اولیه بهداشت دهان و دندان و مراقبت‌های صحیح از دندان‌هایی که عصب‌کشی شده‌اند، این دندان‌ها میتوانند در تمام طول زندگی سالم باقی بمانند.

بیشتر مواقع اندو دندان در همان جلسه اولیه با موفقیت انجام می‌شود. اما گاهی اوقات درمان عصب کشی دندان به نتیجه نمی‌رسد و بیمار با مشکلات مختلفی حین مراحل درمان روبه‌رو می‌شود.

دلایل مختلفی درمان ریشه را ناموفق می سازد و دندان نیاز به عصب کشی مجدد پیدا میکند. برخی از این دلایل عبارتند از:

  • دندان کانال‌های کلسیفیه و باریک داشته که در ابتدا درمان نشده‌اند.
  • آناتومی پیچیده ریشه.
  • تاخیر در انجام ترمیم بعد از عصب‌کشی اولیه.
  • گسترش مجدد باکتری به دلیل عصب کشی ناقص و به خصوص شستشوی ناکافی.
  • پوسیدگی مجدد دندان.
  • روکش لق، ترک خورده یا شکسته که دندان را مجددا در معرض باکتری قرار می‌دهد.
  • شکستگی ریشه یا قسمتی از دندان.

اما حتی همین مشکلات هم قرار نیست شما را مجبور به کشیدن دندانتان کند. دندانپزشک می‌تواند از روش عصب کشی مجدد برای رفع این مشکلات استفاده کند.

در عصب‌کشی مجدد، دندانپزشک ریشه دندان را باز می‌کند مواد ترمیمی را از روی دندان برمی‌دارد تا امکان دسترسی به کانال‌های ریشه فراهم شود. در نهایت و پس از رفع مشکل، ریشه دندان مجددا پر خواهد شد.

اگر روکش قبلی آسیب ندیده باشد، مجددا روی دندان شما قرار خواهد گرفت. اما در صورت آسیب دیدن روکش، قالب گیری مجدد انجام و روکش جدیدی روی دندان شما نصب خواهد شد.

بعد از درمان ریشه دندان چه اتفاقی می‌افتد؟

بعد از به اتمام مراحل درمان ریشه، دندان باید از مواد پر کردنی پر و با استفاده از روکش ظاهر آن ترمیم شود. اما در صورت عدم استفاده از روکش و یا مواد پر کننده نامناسب، دندان‌ها بعد از مدتی دچار شکستگی می‌شوند و ساختار دندان استحکام و مقاومت خود را از دست می‌دهد.

همچنین در صورت عدم وجود پوشش (مانند روکش یا لمینت دندان) احتمال تخریب دوباره کانال ریشه دندان وجود دارد و عملا درمان ریشه بی فایده خواهد بود.

خیلی‌ها به اشتباه تصور می‌کنند زمانی که ریشه دندان درمان می‌شود احتمال پوسیدگی مجدد آن دندان وجود ندارد. اما هر دندانی بدون داشتن کانال ریشه باز هم مستعد پوسیدگی است و احتمال اینکه ساختار آن دچار آسیب دیدگی شود زیاد است.

بنابراین رعایت نکات بهداشتی و مراجعه به دندانپزشک برای بررسی‌های دقیق‌تر بسیار اهمیت دارد. سعی کنید تا تمام تلاش خود را برای سالم نگه داشتن دندان‌های طبیعی خود به کار بگیرید.

عفونت دندان عصب کشی شده

عفونت دندان عصب کشی شده یکی از اتفاقات تقریبا نادری است که در برخی مواقع و بنا بر دلایل مختلفی رخ می‌دهد. این عفونت معمولا بین یک هفته تا ده روز پس از عصب‌کشی اتفاق می‌افتد.

نشانه های عفونت کردن دندانی که قبلا عصب کشی شده شامل احساس درد و ناراحتی، آبسه دندان و تورم در لثه مجاور دندان و بروز یک برجستگی جوش مانند کوچک با خروج چرک است.

اهمیت بالای تخصص و مهارت دندانپزشک در انجام عصب کشی دندان در این زمان مشخص خواهد شد. زیرا در صورت وجود هر گونه اشتباه در فرایند عصب کشی، شما با مشکلات بعدی و شدیدتری مانند عفونت دندان مواجه خواهید شد.

در برخی از مواقع، شما مجبور به طی کردن مجدد کلیه مراحل عصب کشی دندان از ابتدا هستید. اما در شرایطی که عفونت گسترش پیدا کرده باشد و در حال آسیب زدن به سایر دندان‌ها باشد، ممکن است مجبور به کشیدن دندان خود شوید.

مراقبت‌های بعد از درمان ریشه و عصب کشی

مراقبت های بعد از درمان ریشه و عصب کشی

  • تا ۱ ساعت پس از درمان از میل نمودن خوراکی‌های جویدنی خودداری فرمایید.
  • ممکن است تا دو هفته پس از درمان ریشه دندان احساس درد و ناراحتی داشته باشید. در این صورت می‌توانید از داروی ضد درد (طبق تجویز دندانپزشک) استفاده نمائید.
  • تورم در ناحیه دندان مورد نظر امری طبیعی است. اما در صورت بروز، جهت دریافت آنتی بیوتیک مناسب به دندانپزشک خود مراجعه نمائید و از مصرف دارو بدون تجویز خودداری فرمایید.
  • ممکن است تا حدود یک ماه پس از درمان ریشه هنگام جویدن احساس فشار و درد داشته باشید این حساسیت به مرور زمان رو به کاهش می‌رود. در صورت تداوم و یا افزایش درد به دندانپزشک خود مراجعه نمائید.
  • دندانی که درمان ریشه می‌شود شکننده است. دندان را روکش کنید و به آن فشار وارد نکنید.

عمر دندان عصب کشی شده چقدر است؟

اگر نکات مراقبتی و بهداشتی دهان و دندان را رعایت کنید، احتمالا به خوبی می توانید از دندان عصب کشی شدهتان برای یک عمر استفاده کنید. ما در سایت دندانپزشکی دکتر بنیانیان، در مقالات دیگری به بررسی موضوع “تقویت مینای دندان” و “درمان خانگی دندان درد” پرداخته‌ایم که ممکن است برای شما مفید باشند. 

قیمت عصب کشی دندان

عوامل و فاکتورهای زیادی روی هزینه عصب‌ کشی تاثیرگذارند. عواملی مانند:

  1. تعداد ریشه یا کانال‌های دندان
  2. میزان دشواری دسترسی به دندان‌های عقبی
  3. شرایط عفونت دندان
  4. مهارت و تخصص دندانپزشک
  5. و…

با توجه به این موارد، تعیین هزینه عصب کشی به صورت قطعی کار دشواری است. به همین دلیل، ما در مقاله‌ای مجزا به بررسی قیمت عصب کشی دندان پرداخته‌ایم.

پر کردن دندان بدون عصب کشی

در شرایطی که اعصاب دندان شما سالم باشد، ممکن است دندانپزشک به شما پیشنهاد دهد که بدون درمان ریشه دندان را پر کنید. این فرایند بیشتر برای دندان‌های شیری کودکان که تازه از لثه خارج شده‌اند و هنوز عصب آن‌ها به صورت کامل تشکیل نشده است کاربرد دارد.

همچنین، در مواقعی که آسیب دندان شما در حد ضربه، پوسیدگی و کرم خوردگی سطحی باشد نیز می‌توانید از روش پر کردن دندان بدون عصب کشی استفاده کنید.

در چنین شرایطی، دندانپزشک از پرکننده‌های کامپوزیتی (که رنگی مشابه با بافت دندانی دارند) استفاده می‌کنند. با این کار، زیبایی دندان شما حفظ خواهد شد.

پر کردن دندان بدون عصب کشی

پیشگیری از آسیب دیدن مجدد دندان عصب کشی شده

انجام مراقبت‌های روزانه دهان و دندان باعث پیشگیری از درمان مجدد ریشه دندان می‌شود. اگر به خوبی از سلامت دهان و دندان‌ های خود مراقبت کنید، احتمال عفونت و پوسیدگی آنها کاهش پیدا می‌کند و هیچ باکتری پالپ دندان را تهدید نخواهد کرد.

اکثر کارهای کمک کننده به پیشگیری از درمان مجدد عصب دندان شامل موارد زیر است:

  • در طول روز مرتبا مسواک بزنید.
  • شستشوی دهان بعد از هر وعده غذایی.
  • استفاده روزانه از نخ دندان.
  • داشتن رژیم غذایی مناسب.
  • پیشگیری از صرف مداوم میان وعده‌های بسیار شیرین مانند شیرینی، کیک یا نوشابه.
  • پیشگیری از صرف غذاهای سفت که وارد شدن فشار زیادی به دندان‌ها می‌شود.

نتیجه گیری

همانطور که در مقاله‌ی عصب کشی دندان از کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان نوشتیم، عصب کشی یکی از روش‌های کاربردی برای درمان دندان آسیب دیده است. تقریبا تمام افرادی که تحت درمان با این روش قرار می‌گیرند، می‌توانند تا پایان عمر از نتایج مثبت آن لذت ببرند.

با این حال، مدت زمان ماندگاری نتایج به نحوه مراقبت از دندان‌ها بستگی زیادی دارد. یعنی، همانطور که باقی دندان‌های سالم به رعایت نکات بهداشت دهان و دندان نیاز دارند، دندان عصب‌کشی شده نیز از این قائده مستثنی نیست.

در صورتی که شما هم با احساس درد در دندان‌های خود مواجه هستید و در شهر تهران زندگی می‌کنید، می‌توانید با مراجعه به دندانپزشکی دکتر بنیانیان واقع در میدان آرژانتین، خیابان احمد قصیر (بخارست)، خیابان ششم غربی، پلاک ۲۲، واحد ۷ از خدمات درمان ریشه و عصب کشی دندان مجموعه ما استفاده کنید.

برای مشاهده گالری عکس درمان ریشه دندان کلیک کنید.

سوالات متداول عصب کشی دندان

درمان ریشه دندان با توجه به تعداد کانال های دندان می‌تواند طی یک الی دو جلسه انجام شود. هر چقدر پیچیدگی درمان بیشتر باشد مدت زمان جلسه افزایش پیدا میکند.

تنها روش جایگزینی برای دندان، کشیدن دندان است. بنابراین بهتر است تا جایی که می توانید از دندان طبیعی خود محافظت کنید.

خیر، درمان ریشه هیچ ربطی به طول عمر دندان ندارد. هر چقدر رعایت بهداشت دهان و دندان کوشا باشید طول عمر دندان ها افزایش پیدا می کند.

گاهی اوقات درد حاصل از عفونت کانال ریشه دندان بعد از مدتی رفع می‌شود. اما این موضوع نشانه دهنده این نیست که نیازی به عصب کشی ندارید. در چنین مواقع احتمال گسترش عفونت وجود دارد و ممکن است لثه دندان و دیگر دندان‌ها نیز درگیر شوند. پس در هر زمانی با نشانه‌های عفونت و درد شدید دندان روبرو شدید، برای رفع مشکل به دندان پزشک مراجعه کنید.

عصب کشی درمانی ایمن است. چه برای مادر و چه برای کودک او. اما برای اطمینان یافتن از این موضوع و دریافت راهنمایی‌های لازم، باید قبل از شروع عصب کشی، شرایط بارداری را به دندانپزشک خود اطلاع دهید.

تفاوت اصلی عصب کشی دندان‌های جلو و آسیاب در تعداد ریشه‌های این دندان‌ها است. دندان‌های جلویی ریشه‌های کمتری نسبت به دندان‌های آسیاب دارند. 

بهترین بازه ی زمانی برای پرکردن دندان از یک هفته تا یک ماه بعد از درمان است. یعنی حداکثر ظرف مدت یک ماه بعد از عصب کشی، دندان شما باید به طور دائمی پر شود و روکش بر روی آن قرار بگیرد.

تیر کشیدن دندان تا نهایتا ۱ هفته بعد از عصب کشی طبیعی است. اما درد طولانی تر از یک هفته به دلایلی مانند عفونت قدیمی در ریشه دندان، آلودگی کانال ریشه دندان، پرکردگی بیش از حد دندان، نشتی سدیم هیپوکلوزیت و آسیب به بافت اتفاق می‌افتد.

دو ساعت بعد از عصب کشی

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۴.۶ / ۵. تعداد آرا: ۵۹۰۰

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها